Da li komasacija zemljišta u Srbiji može biti pravična?

  1880
  0

  Komasaciona procena je bitna faza kompletnog postupka komasacije, i radi je, po pravilu, diplomirani inženjer poljoprivrede, koji ima minimum 3 godine radnog iskustva na tim poslovima. Procena se vrši za teritoriju komasacionog područja, suprotno onome gde se radi za ceo katastarski srez. Komasaciona procena se radi bez obzira na način korišćenja zemljišta, što znači da će biti iste vrednosti zemljišta i onog zemljišta koje se koristi za vrt, i za voćnjake, njivu i slično.

  Apropo dosadašnjeg iskustva, u Srbiji je komasacija u 70 odsto, pa može se reći, čak i u 80 odsto slučajeva kriminalno odrađena – gde su, najčešće, manji poljoprivrednici prevareni. Ali, na opštinu Svrljig i Dipl. Inž. Geo. Dragana Jokića bi trebalo da se ugleda više od pola Srbije.

  ,, Komasaciona procena je prošla bez ijednog prigovora. Ja sam radio i utvrđivanje faktičkog stanja, raspodelu, projekat putne mreže, izlaganje sve na javni uvid, uvođenje u posed.“ – ponosno je istakao Jokić u emisiji Bolja zemlja.

  Parcele su ukrupnjene u opštini Svrljig, selo Plužina, oko tri puta. ,, Primera radi, pre utvrđivanja faktičkog stanja, broj parcela je bio negde oko 2.200. Kada smo završili utvrđivanje faktičkog stanja, broj parcela je bio negde oko 2.900. Znači, nisu provođene promene, deoba kod nasleđa. Sve smo to raščistili. Kada smo završili komasaciju negde je bilo oko 1.000 i nešto parcela. Znači, oko tri puta je smanjen broj parcela. “ – dodao je Jokić. Samim tim, zemlja se mnogo efikasnije radi a poljoprivrednici lakše dolaze do svojih parcela.

  Svi ovi radovi koštali su oko 50.000 do 60.000 evra. Od toga su ljudi dali 4,8% za svoja komasaciona područja. Što uopšte nije malo. Ali kada se komasacija, kao ova, uradi dobro i pravično, onda je svima dobro, a ono što je uloženo se brzo nadoknadi.

  Photo: Pixabay