Naslovna Vesti DA LI STE ZNALI: Povrće sa juga Srbije koje se izvozi, ispituje...

DA LI STE ZNALI: Povrće sa juga Srbije koje se izvozi, ispituje se na prisustvo RADIJACIJE!

831
0
foto: Pixabay
foto: Pixabay

Kao što je svima poznato, Vlada Republike Srbije prošle godine donela je uredbu o evidenciji izoznika voća i povrća. Proizvođači koji izvoze robu na rusko tržište, pre svega sveže poljoprivredne proizvode, voće i povrće, sa visokim fitosanitarnim rizikom.

Osnovno je napraviti razliku između izvoznika voća i povrća.. U čemu je razlika?

U poslednje vreme smo u medijima dosta slušali o monopolu izvoznika voća, od strane ljudi koji su makar malo skupili hrabrosti da to javno iznesu, a takav jedan slučaj je skoro emitovan u emisiji Bolja zemlja.

Kada govorimo o izvnoznicima povrća, možemo reći da je situacija blaža u odnosu na izvoznike koji izvoze voće, a radi se o 13 firmi, a leve strane je taj broj firmi daleko veći. Samim tim, veoma je zanimljiva činjenica, da poljoprivrednici, tačnije povrtari na jugu Srbije, koji su odavno premašili očekivanja i granice, u pogledu količine i kvaliteta, pa su se mnogi našli u odličnim pozicijama, da budu prva ruka odmah nakon izvoznika, kome su direktno isporučivali svoju robu, sveže poljoprivredne proizvode, najčešće kornišone i paradajz.

Obaveze su jasno definisane prema uredbi, zacrtane i stroge, i lako se može desiti da neki od izvoznika izgubi mogućnost za plasman robe na gigantsko tržište.

Kao primer kriterijuma za izvoz na rusko tržište, možemo navesti kornišone i kriterijume po kojima se svrstavaju u prvu, drugu i treću klasu.

Postoji pisano pravilo u otkupnim stanicama za Rusiju, plodovi koji se svrstavaju u prvu klasu trebaju da budu teški 10 grama, što je tiče druge klase, u obimu bi trebalo da budu nešto deblji, dužine 6 centimetara. U treću klasu spada sve ostalo, ali ono što se naznačuje, da plodovi ne trebaju biti duži od 9 centimetara.

Pored ispitivanja prisustva pesticida, sveži poljoprivredni proizvodi koji se izvoze iz Srbije, nakon što su prošli testiranje fitosanitarne inspekcije u Leskovcu i Subotici, u šleperima se zadržavaju u Litvaniji, gde se ispituje prisustvo radijacije. Ovo je pre svega jedna nova mera, koja je skoro počela da se primenjuje, što za proizvođače predstavlja još jednu otežavajuću okolnost na koju oni nemaju nikakav uticaj.

Prema rečima povrtara koji su se susretali sa ovim vrstama analiza, od svih je potvrđeno da su sveži poljoprivredni proizvodi prošli sve analize i nigde nije bilo prisustva radijacije.

 

 

M.S.