Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Da li su virusi uništili domaće sorte šljive?

Da li su virusi uništili domaće sorte šljive?

1673
0
virus sarke sljive
Virus šarke šljive (VŠŠ) Foto: preuzeto sa sajta http://event42.com
Biljni virusi i njihova pojava na biljkama imaju veliku ulogu kao ekonomski značajne bolesti, jer ukoliko se jave na biljkama jedino rešenje je krčenje i zasnivanje novog zasada bez obzira o kojoj je proizvodnji reč.

Još uvek nema registrovanih preparata za suzbijanje biljnih virusa i ovo je skoro vekovski zadatak mnogim generacijama naučnika koji još uvek nisu pronašli odgovarajuće rešenje pa je još uvek sve na preventivi.

Od virusnih bolesti koji se mogu javiti na šljivi dominantan je virus šarke šljive (VŠŠ) koji je gotovo iskorenio našu domaću sortu požegaču.

Vodite računa o kalemljenju!

kalemljenje
Vodite računa o kalemljenju šljive
Virus šarke prenose vaši, pa je osim njihovog suzbijanja potrebno voditi računa i o kalemljenju. Naime, i kalem grančice su, ukoliko se uzmu sa zaraženih biljaka, inficirane, pa se zaraza prenosi na zdravu podlogu.

Pročitajte i: Najznačajnije bolesti šljive

Gotovo da nema zasada šljive sorte stenlej(Stanley) u Srbiji a da nije zaražena ovim virusom.

Sljiva sorte stenlej(Stanley)
Šljiva sorte stenlej(Stanley)
Podizanje zasada stranih sorti šljiva koji su pokazali tolerantnost na virus šarke (VŠŠ) su samo pogoršali situaciju u pojavi virusa ne samo kod nas već i šire, jer su veliki rezervoari virusa. Tako, na primer gotovo da nema zasada šljive sorte stenlej( Stanley ) u Srbiji a da nije zaražena ovim virusom.
Ali iako je zaražena virusom šarke šljive, ne ispoljava simptome. Šljiva sorte stenlej plodonosi, plodovi su veliki, sočni i zdravi, ali u svom ćelijskom soku sadrži dovoljne količine virusa. Tako da, biljne vaši ukoliko dođu na takvu biljku, sisajući sokove usvajaju virus pa doleću na zdrave biljke, gde nastavljaju da se hrane i svojim tankim rilicama buše tkivo lista i ubacuju virus u zdravu biljku, te tako ostvaruju infekciju.

Veliki rezervoari virusa su i sve divlje vrste šljive, trnošljiva ali i mnoge druge.

Naučnici koji se bave izučavanjem biljnih virusa nakon istraživanja došli su do zaključka da je naša stara autohtona sorta šljive požegača došla na rub istrebljenja upravo zbog velike invazije stranih sorti koje su tolerantne na VŠŠ, pa samim tim su i veliki izvori da dalje širenje infekcija.
Zbog toga se mora posebna pažnja posvetiti preventivnim merama zaštite kada je suzbijanje virusa u pitanju od kojih izbor zdravog sadnog materijala i suzbijanje biljnih vaši spada u dve najosonovnije preventivne mere, jer jednom zaražena biljka ostaje doživotno zaražena i nema joj pomoći.

Tekst priredio: Dipl. Inž. Goran Veljković