Naslovna Uredbe Da li zadruge doprinose jačanju sela?

Da li zadruge doprinose jačanju sela?

492
0

Ulaganje u opremanje zadruga podrazumeva širenje poslovanja, otvaranje novih radnih mesta, nove investicije, unapređenje poljoprivredne proizvodnje i jačanje ukupnog regionalnog razvoja. Stvaranje saveza klastera omogućava se promovisanje regionalne saradnje i formiranje jedinstvene platforme za razmenu i uspostavljanje kontakata između zainteresovanih strana unutar zemlje, ali s inostranim subjektima.

Šta jačanje zadruga znači za osnaživanje lokalnih samouprava, ali i šta se čini u rešavanju vodosnabdevanja kao gorućeg problema većine lokalnih zajednica i koliko udruživanje može da doprinese unapređenju lokalnih sredina, pročitaćete u tekstu koji sledi..

Uzimajuću u obzir to da je poljoprivreda jedna od vodećih delatnosti naše regije, na jednoj od sednica Skupštine Razvojne agencije Vojvodine je inkorporirana mera o dodeli bespovratnih sredstava a sve u cilju ubrzanog ekonomskog razvoja lokalnih samouprava u svim oblastima.

Prepoznat je značaj složenih zadruga, koje su primarni cilj udruživanja dve ili više manjih zadruga, koje su došle u situaciju da koriste subvencije Republičke vlade u iznosu od 60.000.000 dinara.

To su realno gledano ogromne investicije, koje imaju zadatak, naravno ako se pravilno usmere, da unaprede poljoprivrednu proizvodnju a takođe i da sa sobom povuku još mnogo pozitivnih stvari kao što je povećanje broja novih radnih mesta, jačanje ukupnog regionalnog razvoja, počevši od malih ali značajnih karika, ujedinjenih zadruga, pa sve do nerazvijenih lokalnih samouprava.

Još jedan zapostavljen problem koji je ćutao dugo vremena ispod tepiha, je rešen. Teško prihvatljivo, ali istinito je da postoje mesta koja nemaju rešeno pitanje kanalizacione mreže, a što je još gore, pijaće vode.Za rešavanje ovog problema i realizaciju dobro osmišljenog projekta bio je zadužen Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo kroz finansiranje vodovoda i česmi, zatim kolektora i prečistača.

Kada je u pitanju komunalna infrastrukturna kanalizacija, taj problem je rešen preko Uprave za kapitalna ulaganja. Pripremljena su 37 projekta u opštinama širom AP Vojvodine, kao što je izgradnja postrojenja za pripremu vode za piće u Novom Bečeju, što će rezultovati obezbeđivanju zdrave pijaće vode.

Izdradnja kanalizacione mreže će započeti u opštinama Alibunar, Vrbas, Titel, Apatin, Žitište, a jedni od najvažnijih i najvećih projekata su prečistači koji će se uskoro raditi kod Iđoša i Topole.

Sve mere istakao je Ognjen Bjelić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

 

M.S.