Naslovna Vesti Da sela postanu atraktivna mesta za rad i život

Da sela postanu atraktivna mesta za rad i život

474
0

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković prisustvovala je Međunarodnom sajmu „Zelena nedelja“ u Berlinu, i na poziv saveznog ministra za hranu i poljoprivredu Nemačke Kristijana Šmita, učestvovala je na 8. Berlinskom samitu ministara poljoprivrede 2016.

Prilikom posete Berlinu ministar Bogosavljević Bošković je izjavila da su ministri poljoprivrede iz skoro 60 zemalja sveta saglasni da se moraju preduzeti maksimalni napori za pomoć razvoju poljoprivrede, za šta je potrebna podrška svih vlada i društva.

„Samo na taj način sela će postati atraktivna mesta za rad i život, a socijalne i ekonomske nejednakosti između gradskih i seoskih područja ublažiti“, rekla je ministar poljoprivrede.

Berlinski samit ministara poljoprivrede tradicionalno se organizovao u okviru najvećeg Međunarodnog sajma „Zelena nedelja“- sajma za prehranu, poljoprivredu i hortikulturu.

Ove godine skup je bio posvećen temi „Kako da nahranimo naše gradove – poljoprivreda i ruralna područja u eri urbanizacije“.

Ministar Bogosavljević Bošković je prenela da su na samitu učestvovali visoki svetski zvaničnici iz oblasti poljoprivrede, među kojima je 59 ministara.

„Svi oni saglasni su da je obezbeđivanje i ostvarivanje prava globalne populacije na bezbednu i pristupačnu hranu i stabilnost ishrane jedan od ključnih izazova 21. veka, a u rešavanju tih izazova veliku ulogu odigraće težnja ka stvaranju političkog, ekonomskog i društvenog okvira za produktivnu i održivu poljoprivredu.“ rekla je Bogosavljević Bošković i dodala da će ključnu ulogu imati pravno siguran pristup poljoprivrednom zemljištu, podrška investicijama u inovacijama, edukacija poljoprivrednih proizvođača, podizanje atraktivnosti ruralnih područja kroz jačanje ekonomske i socijalne infrastrukture u selima.

„Ministri su na samitu istakli saglasnost da se moraju učiniti maksimalnni napori kako bi se potpomogao razvoj poljoprivrede i da se za to mora tražiti snažna podrška vlada i društva u celini. Što se tiče razvoja poljoprivrede, veliku ulogu u tome imaju žene i mladi, a to su ključne stvari i izazovi u vremenima koja dolaze, odnosno način da se obezbedi održiva poljoprivreda i dovoljne količine hrane kao i njena bezbednost“, navela je ministar.

Tokom posete Berlinu, ministar Bogosavljević Bošković je razgovarala sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i hrane Slovenije Dejanom Židanom o daljim aktivnostima na unapređenju bilateralne saradnje dve temlje kao i o predstojećim aktivnostima na proglašenju Svetskog dana pčela, čiji je inicijator Slovenija, a Srbija je među 10 zemalja koje će biti zvanični prelagači te inicijative.

Ministar Bogosavljević Bošković susrela se i sa mađarskim ministrom Šandorom Fazekašem sa kojim je razgovarala o iskustvima oko državnog poljoprivrednog zemljišta i dogovorila njegovu posetu Srbiji u narednih mesec dana, kao i sa crnogorskim kolegom Ivanovićem sa kojim je razgovarala o saradnji u oblasti EU integracija i iskustvima u oblasti ruralnog razvoja.

Ministar Bogosavljević Bošković razgovarala je i sa nemačkim ministrom poljoprivrede Šmitom, austrijskim ministrom Ruprehterom i luksemburškim kolegom Etgenom.

Na inicijativu iranske strane planiran je i sastanak sa iranskim ministrom poljoprivrede Mahmudom Hodžatijem i razgovor o mogućem susretu povodom potpisivanja Sporazuma o saradnji u oblasti zdravlja bilja i biljnog karantina u cilju sprečavanja širenja biljnih bolesti i štetočina, koje mogu da imaju katastrofalne posledice po poljoprivredu i ekonomiju jedne zemlje.

Sajam „Zelena nedelja“, 81. po redu spada u najveće međunarodne sajmove tog tipa i svake godine okupi više od 1.700 izlagača i veliki broj posetioca koji mogu da uživaju u degustacji hrane iz najrazličitijih delova sveta.