Naslovna Vesti Danas počinje JESEN, spremite se za DUBOKO ORANJE i BAKARNO PRSKANJE!

Danas počinje JESEN, spremite se za DUBOKO ORANJE i BAKARNO PRSKANJE!

792
0

Danas zvanično počinje jesen! Poljoprivrednike očekuje mnogo posla kako bi pripremili svoje useve za zimski odmor. Do kraja septembra potrebno je završiti berbu voća, započeti jesenju obradu zemljišta i setvu novih povrtaskih kultura.

Ukoliko su duži period vaše voćke bile bez vode, kao posle ovako sušnog leta, zalijte ih dobro, jer bez toga, vrlo lako može doći do izmrzavanja stabla. Zaštite vaša stabla od glodara i divljači postavljanjem mrežica. Kada opadne veći deo lista, zna se, potrebno je obaviti jesenju rezidbu voća, đubrenje, a odmah zatim tretirati bakarnim sredstvima kako bi se stablo zaštitilo od uzročnika bolesti. Ne zaboravimo da okrečimo stabla u voćnjaku i pojačamo zaštitu tokom zimskih meseci. Jesen je bolja opcija za sadnju voćnih vrsta od proleća, jer se tokom ovog perioda grmovi bolje ukorenjavaju.

Simbol jesenjih radova jeste duboko jesenje oranje, pre setve. Prednosti dubokog oranja jesu u akumuliranju velike količine vlage, koja se taloži tokom meseci sa dosta padavina. Takođe, doprinosi se plodnosti zemljišta zaoravanjem žetvenih ostataka i lakšim unošenjem đubriva, pa se sve to pozitivno odrazi i na prinose. Seme će imati bolje uslove za napredovanje, dovoljno vode i minerala za razvoj.

Jesen je karakteristična po pravljenju vina, pa je tokom narednog perioda važno dovršiti berbu grožđa i pokrenuti proces pravljenja vina. Vinograd je važno zaorati i nađubriti mineralnim i organskim đubrivima.

foto: J. El Omari, priprema plastenika za novu sadnju
foto: J. El Omari, priprema plastenika za novu sadnju

Tokom jesenjih meseci, seju se kasne povrtarske kulture, o kojima je bilo reči u prethodnim tekstovima. Onde gde bašta ili plastenik treba da odmore i pripreme se za sledeću sezonu, važno je očistiti sav biljni otpad i ukloniti na komposište. Plastenik je potrebno dezinfikovati i pripremiti zemlju za novu sadnju.

Pojedini poljoprivrednici svoje voćke ili plovode korenastog povrća čuvaju u trapu. Krajem oktobra ili početkom novembra, na osunčanom delu gde se padavine ne zadržavaju, napravite trap kupastog oblika od zemlje u kome se ušuškano slamom i lišćem mogu čuvati na primer, šargarepe, preko zime. Oko trapa važno je da iskopate mali kanal u kom će se voda slivati prilikom padavina.

foto: J. El Omari, jesenje krečenje sadnica voća
foto: J. El Omari, jesenje krečenje sadnica voća

Tokom zimskog perioda, biljne vrste i sve ostale zasejane kulture mirovaće do proleća, pa je važno da sve pripreme obavimo pravovremeno i na pravi način, kako bi, ne samo osigurali rod i prinos, već i zdravlje svojih zasada.

 

J.E.