Naslovna Vesti Danas se slavi Božić po gregorijanskom kalendaru, a ovo su običaji

Danas se slavi Božić po gregorijanskom kalendaru, a ovo su običaji

U katoličkoj crkvi u ponoć, između Badnjeg dana i Božića služi se misa, koja se zove "Ponoćka", i ta služba karakteristična je samo za Rimokatoličku crkvu.

515
0
Foto: Pixabay

Božić je jedan od najradosnijih praznika u hrišćanskoj tradiciji. Simbolizuje dolazak Isusa Hrista, sina Božjen na zemlju.

Ovaj praznik po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, ali i pojedine pravoslavne crkve koju su prihvatile novo računanje vremena. Sa druge strane srpska i ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora taj praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru, 7. januara.

U katoličkoj crkvi u ponoć, između Badnjeg dana i Božića služi se misa, koja se zove „Ponoćka“, i ta služba karakteristična je samo za Rimokatoličku crkvu.

Foto: Pixabay

Inače, jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifim, klanjaju se na Božić vernici u katoličkim crkvama i drugim crkvama zapadnog obreda.

Slavljenje Božića po gregorijaskom kalendaru zapravo počinje adventom ili došašćem, koji počinje četiri nedelje pre Božića. Ono što simbolizuje avent jeste adventski venčić, koji čine krug ili prsten od zimzelenog granja i četiri sveće, a zimzeleno granje upućuje na večni život.

Na Badnji dan u ranim jutarnjim časovima počinje priganicama, a tokom dana na trpezi je posna hrana. Na Badnji dan se kiti božićno drvo i to najčešće rade deca.

U pojedinim krajevima, komšijama i rođacima se nosi po jedna grančica Badnjaka. U kući se peče prase ili kokoška, u zavisnosti od kraja do kraja, koja se jede po dolasku sa ponoćne mise.

Neki stari običaji nalažu da se na Badnje veče u kuću unesu tri panja koja simbolizuju Sveto Trojsvo i postave se pored ognjišta. Iz njihove vatre palile su se sveće, a vatra bi trebalo da donese mir i dobro ukućanima. Badnjak je najčešće jedna velika grana koja se postavlja na zid kuće. Onaj ko unosi badnjak pozdravlja ukućane, a oni mu otpozdravljaju. Slama se rasprostire po podu i ona simbolizuje Isusovo rođenje.

Foto: Pixabay

Na prvi dan Božića, ukućani ostaju kod kuće, dok se drugi dan ide u posetu prijateljima, rodbini, komšijama. Čestitanje ide uz božićne pesme. Mladići su devojkama često kao tradicionalni božićni dar darivali tzv. božićnicu, ukrašenu jabuku.

IZVORbolja zemlja
Prethodni tekstZa bezbednije namirnice- počela da radi Nacionalna laboratorija za bezbednost hrane
Sledeći tekstSavršena grickalica za hladne dane – otkrivano recept za dobre čvarke