Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija DIFERENCIJALI NA MODERNIM TRAKTORIMA: zašto je njihova popravka skupa?

DIFERENCIJALI NA MODERNIM TRAKTORIMA: zašto je njihova popravka skupa?

2188
0

Diferencijal je mehanizam traktora (automobila ili kamiona) koji je dizajniran tako da pokreće par točkova, istovremeno dozvoljavajući točkovima da se kreću različitim brzinama – u zavisnosti od potreba menjanja brzine traktora, odnosno vozila.

Deferencijal je, zapravo veza između motora, menjačke kutije i točkova.

Diferencijali kod traktora, kao na ostalim vozilima sa pogonom na svim točkovima, sastoje se od: opruga, spojnica i zupčanika.

Takođe, diferencijal ima i kućište sa mnogo ulja.

Postoji nekoliko osnovnih vrsta diferencijala, a u zavisnosti od konstrukcijskih rešenja delimo ih na:

– diferencijale sa zupčanicima,
-diferencijale sa pužnim prenosnikom,
-diferencijale sa kulisnim mehanizmima,
– diferencijale sa mehanizmima slobodnog hoda

Najčešće korišćen način gradnje diferencijala je sa zupčanicima, čiju osnovu čine konusni i cilindrični zupčanici.

Zašto je skuplja i teža popravka diferencijala kod novije generacija traktora?

Novije generacije traktora, mašina koje su pravljene na zapadu 2000-ih godina, imaju sasvim drugačije diferencijale nego stariji IMT modeli traktora.

Naime, poluge su zamenili elektroventili, a zupčanike lamelice. Čak i način na koji se različiti elementi vezuju je drugačiji.

Najveći problem, kada dođe do popravke diferencijala kod novijih traktora (konusno – tanjirastog, prednje vuče) jeste taj što je tanjirasti deo pričvršćen metalnim nitnama, zakivcima.

Ove nitne su jeftine, ali je postupak popravke, zamena nitni veoma komplikovana i zahteva posebno znanje od majstora koji popravlja diferencijal.

Takođe, kada dođe do kvara na konusno – tanjirastom zupčaniku, odnosno kvara na vezi, cena promene ovog zupčanika je ogromna, budući da se ne menja samo jedan zupčanik nego ceo sklop.

Pre svega, zato što zupci konusnog precizno moraju da naležu, na manje od deseto dela milimetara, na tanjirast.

Glavna stvar kod novijih trakora sa prednjom vučom jeste taj što ne možete da menjate i stavite bilo koje gume na traktor. Morate povesti računa prilikom kupovine guma, zato što tačno morate da prilagodite dimenziju guma spram broja zupčanika, odnosno spram broja zubaca.

Ekipa emisije Bolja zemlja, posetila je Milana Mijailovića iz Binovca, stručnjaka za mehanizaciju i vlasnika radionice „Rame za plakanje“, a kako bismo što više saznali o problemima vezano za popravku diferencijala kod novijih traktora.
Evo šta Mijailović kaže za popravku diferencijala kod novijih traktora: