Naslovna PR DIGITALIZACIJA U POLJOPRIVREDI IZ UGLA KOMPANIJE BASF

DIGITALIZACIJA U POLJOPRIVREDI IZ UGLA KOMPANIJE BASF

757
0

Nedavno je u organizaciji BASF kompanije, održan skup koji je posetilo preko 90 novinara iz 27 zemalja iz celog sveta.

Na dvodnevnoj konferenciji, intenzivno se razgovaralo o novim konceptima savremene poljoprivrede kao i o tome kako će poljoprivreda izgledati u budućnosti.

Digitalizacija u poljoprivredi i njena održivost su osnovne teme o kojima se već duže vreme razmišlja ali i sprovodi u praksi.

Prvog dana konferencije na radnoj svečanoj večeri, predstavljen je novi koncept poljoprivrede budućnosti putem digitalizacije koja je zavladala u svim segmentima savremenog društva a naročito u poljoprivredi.

Ukusi su se promenili, stasala je nova generacija potrošača koju sve više zanima kvalitetna hrana ali i njen ukus i miris. Sve više se bira od kuće, online kupovinom – pritiskom na dugme, tako da novi koncept proizvodnje mora biti prilagođen potrošačkom društvu.

Osnovna misija je da farmeri postaju najbolji prijatelji potrošačima jer za njih proizvode hranu.

Sprovedena su istraživanja koja su pokazala da ishrana savremenog čoveka nije samo zadovoljavanje osnovnih životnih potreba.

Hrana je u zavisnosti od podneblja postala i brend koji je odlika države ili celog regiona. Današnji potrošač, vodi računa o tome šta, gde i kako jede, kako se hrana sprema, da li je veganska ili vegetarijanska, da li je lokalna, sezonska i kolika je globalna radoznalost za hranu drugih oblasti.

Sve to sadržano je u globalnoj digitalizaciji i biće osnovni smer poljoprivredne proizvodnje u budućnosti.

Drugog dana konferencije održan je međunarodni panel na temu “ Kako sačuvati prirodnu sredinu u održivoj poljoprivredi.“

Na panelu su učestvovali i govorili, mladi farmeri tzv. druge generacije proizvođača . Galina Pičeva – Bugarska, Denizio Lobate – Italija, Alison Jobard – Francuska, Stefan Kram – Nemačka i Andrew Pits – Velika Britanija.

Oni su odgovarali na brojna pitanja novinara o proizvodnji ali i njihovom prilagođvanju digitalizaciji. Dolaze iz 5 zemalja EU i svako od njih ima svoj pristup.

Galina iz Bugarske je podvukla kako je važno da se zna i prepozna šta kupci žele i da poljoprivreda nije samo biznis već i misija proizvodnje hrane. Francuskinja je istakla kako se radi o jako teškoj proizvodnji jer se susreće sa sve više poteškoća i velikom konkurencijom.

Italijan ima skroz drugačiji pristup i kaže, kako Italijani vole da im se lepo objasni na koji način se nešto gaji. Važna je organizacija ali i radnici koji su spremni da izdrže često nemogući pritisak. Za Italijane je važno koji se preparati koriste u zaštiti i na koji način, jer se sve više vodi računa o zaštiti životne sredine.

Najveće iznenađenje, priredio je proizvođač iz Engleske koji je bez oklevanja podvukao da se o svemu dogovara sa političarima jer je njegov osnovni cilj da se ostvari profit. Poljoprivreda je biznis a biznis stvara profit. Farmeri u Britaniji brzo uče i brzo se prilagođavaju i bilo je puno izazova koje su uspeli da prebrode za poslednjih 10 godina.

Na skupu je svakako posebna pažnja posvećena digitalizaciji i tome šta ona donosi poljoprivredi budućnosti i koje je korake BASF preduzeo kako bi se prilagodio tom procesu i ponudio odgovarajuća rešenja za svoje kupce širom sveta.

Zaključak je da su inovativna digitalna rešenja u stanju da kreiraju dodatne vrednosti za kupce koje u budćnosti dovode do povećanja efikasnosti što dovodi do povećanja profita ali i otvara nove mogućnosti za istraživanje.

U BASF-u su fokusirani na tri ključne oblasti koje povezuje digitalizacija: suočavanje potrošača sa promenama, inicijativa za promene i uvođenje novih operacija u čitavom lancu proizvodnje i digitalizacija daljih naučnih istraživanja u cilju razvoja.

Ukratko digitalizacija u poljoprivredi danas omogućava da se sve rešava pritiskom na dugme. Simptom neke bolesti se fotografiše, pošalje agronomu koji prepozna simptom, pošalje preporuku za zaštitu, sredstva za zaštitu se onlajn poruče, stignu na adresu, berba se ugovara takođe onlajn, hrana se kupuje preko aplikacija na mobilnim uređajima.

Dakle, digitalizacija je zavladala u svim oblastima života.

Zbog svega navedenog BASF je učinio mnogo u investiranju u digitalnu budućnost u poljoprivredi, koristeći podatke koje je dobio istraživanjem, kako bi unapredio zaštitu bilja i semena i samim tim postavio novu BASF strategiju u digitalizaciji u poljoprivredi koja podrazumeva: pametnu zaštitu useva i semena, povećanje digitalne kupovine i primenu novih biznis modela.

BASF u 2020. godini lansira novi koncept ZDRAVIH NJIVA.

 

G. Veljković