Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo DIMLJENI KRAVLJI SIR SA RTNJA NAJVIŠE VOLE BEOGRAĐANI!

DIMLJENI KRAVLJI SIR SA RTNJA NAJVIŠE VOLE BEOGRAĐANI!

2184
0
Koze na ispaši ispod Rtnja, foto Branislav Pavlović
Koze na ispaši ispod Rtnja, foto Branislav Pavlović

Planina Rtanj je po mnogo čemu poznata, a najviše po svojim prirodnim blagodetima. Tako i rtanjski dimljeni kravlji sir u pet ukusa sve više osvaja beogradsko tržište. Branislav Pavlović sa još dvojicom kolega jednog dana rešio je da spoji potrebe grada i proizvodnju autentičnih proizvoda seoskih krajeva, pa su tako osnovali brend Ognjište – autentični ukusi Srbije, kao projekat udruženja Ognjište simbol tradicije, koje će putem vrste digitalne prodavnice povezati proizvođače tradicionalnih proizvoda i potrošače.

„Iako gradsko dete, oduvek sam osećao da mi je potrebna priroda, da sam van grada. Tako sam se sasvim slučajno obreo u okolini Rtnja, selo Krivi vir, gde smo u nekom momentu dobili mogućnost da se spojimo sa ljudima koji tamo žive. Najpre smo donosili proizvode za sebe, a onda su počeli da nam traže naši prijatelji“, kaže Branislav koji je inače iz Beograda.

Sir se dimi na bukovom drvetu

Proizvode, za sada, samo iz Istočne Srbije promovišu putem socijalnih mreža. Dimljeni sir oduševio je mnoge, toliko da se za nedelju dana proda od 50 do 100 koturova, najviše se traži standard i sa paprikom.

„Najpre se napravi sirna masa. U pitanju je pravi sir koji se parenjem stvrdne, osuši se i dimi se na bukovom drvetu da bi poprimio taj ukus. Treba da se suši 7 do 10 dana. Korica bude žuta i hrskava, a unutrašnjost je bela i kremasta. Što se tiče ukusa, pitali smo ljude oko sebe šta bi oni želeli i tražili smo te ukuse od naših proizvođača. Sada imamo standard, papriku, mirođuju, vlašac i beli luk jer određeni broj ljudi naročito to voli“.

Kako kaže, naš sagovornik, iako ne učestvuje direktno u pravljenju sira, doprinosi njegovom nastanku. Zajedno sa svojim kolegama pomogao je donacijama lokalne proizvođače sira, na primer, da se napravi mlekara i proširi stado. Bazirani su, pre svega na žene domaćice, jer, kako ističu, one su te koje nose proizvodnju. Za sada sarađuju sa pet proizvođača, a plan im je da okupe bar 30 proizvođača opštine Boljevac, ali i da prošire ponudu proizvoda i na ostale krajeve Srbije.

Dimljeni sir u pet ukusa, foto Branislav Pavlović
Dimljeni sir u pet ukusa, foto Branislav Pavlović

U ponudi sir sa tartufom, u planu zečije kobasice

„Trenutno na našem profilu imamo rakiju i sir u prodaji, ali je paleta šira, pa pored kravljeg imamo i koziji dimljeni sir u pet ukusa, koziji klasičan sir, započeli smo i proizvodnju sira sa tartufom. Pored sireva, imamo i livadski i šumski med izuzetnog kvaliteta, a našli smo i domaćina koji proizvodi zečije kobasice, dimljenje i klasične, takođe i proizvođača koji pravi pršute i kobasice sa kačkavaljem. To je nešto što će biti na portalu koji je u izradi i biće do kraja godine aktivan“, najavljuje Branislav.

sir se suši 7-10 dana na bukovom drvetu, foto Branislav Pavlović
sir se suši 7-10 dana na bukovom drvetu, foto Branislav Pavlović

I ne samo to, Ognjište – autentični ukusi Srbije, ima u planu i ponudu krivovirskog kačkavalja od krivovirske žuje koja tradicionalno naseljava rtanjske krajeve, a potiče upravo iz sela Krivi vir. Krajnji cilj, čitave ideje, koja je počela sa dimljenim sirom, jeste povratak porodica na svoja ognjišta i zdravoj ishrani.

„Ono što bih ja voleo je da što manje idemo u markete, a da se na što više načina proizvodi iz seoskih krajeva Srbije nađu na stolovima, pre svega nas u Beogradu; prvo zato što želim da moja decu jedu zdravo, a drugo jer mislim da sela u Srbiji odumiru i da je ovo način da se ožive“, kaže naš sagovornik.

 

J.E.