Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo Direkcija za robne rezerve – SEMENSKA za MERKANTILNU pšenicu!

Direkcija za robne rezerve – SEMENSKA za MERKANTILNU pšenicu!

1263
0
foto: M. Stojanović
foto: M. Stojanović

Vlada Republike Srbije je na predlog Republičke direkcije za robne rezerve dala saglasnost da se za potrebe jesenje setve izvrši naturalna razmena sertifikovane semenske pšenice za merkantilnu pšenicu roda 2019. i 2020. godine.

Ono što je bitno napomenuti, jeste da parvo razmene imaju fizička lica, odnosno nosioci aktivnog poljoprivrednog gazdinstva, zemljoradničke zadruge, razmena će se vršiti u ovlašćenim skladištima Republičke direkcije za robne rezerve.

Maksimalna količina semena koju fizičko lice ispred registrovanog poljoprivrednog gazdinstva može da dobije je 20.000 kg.

Paritetni odnos prilikom razmene semenske za merkantilnu pšenicu roda 2019. i 2020. godine je sledeći:

  • 1 kg semenske pšenice za 1,8 kg merkatilne pšenice roda 2019. godine
  • 1 kg semenske pšenice za 1,8 kg merkatilne pšenice roda 2020. godine

Ovo su podaci koje treba obavezno navesti u zahtevu:

U zahtevima treba obavezno navesti količinu i sortiment semenske pšenice, a za fizička lica: ime, prezime i matični broj nosioca aktivnog poljoprivrednog gazdinstva, adresu, registarstki broj gazdinstva i kontakt telefon.

Pitali smo mlade poljoprivrednike šta misle o tome i da li su konkurisali ?

“Obrađujem ukupno 215 hektara zemlje, ali ove godine planiram da pšenicu zasejem na 60 hektara. Naravno da sam konkurisao čim sam čuo da je Vlada Republike Srbije objavila konkurs, dobio sam pozitivan odgovor, što znači da mi je odobren zahtev. Za površinu od 60 hektara mi je potrebno otprilike 18.000 kg semenske pšenice, što i nije baš mala investicija. Prethodnih godina sam uzimao semensku pšenicu po ugovoru koji se plaćao kroz rod naredne godine, ali uslovi privatnih firmi su bili daleko nepovoljniji u odnosu na ove. Smatram da je ovo dobar potez Vlade Republike Srbije i da će poljoprivrednici biti zadovoljni, pogotovo što je iza nas godina lošeg roda i kvaliteta, ali i katastrofalnih cena.” – izjavio je Vukašin Vučić, mladi poljoprivrednik iz opštine Knjaževac

Zahtevi se dostavljaju u pisanoj formi preporučenom poštom na adresu Republička direkcija za robne rezerve, Ul. Dečanska 8a, 11000 Beograd ili u pisarnici Direkcije na istoj adresi koju možete odneti i lično.

 

M.S.