Naslovna Vesti Divlja mirođija – deluje ANTISEPTIČKI!

Divlja mirođija – deluje ANTISEPTIČKI!

1480
0

U narodu je još poznat pod nazivima janež kopar, morač, slatki janež, slatki januš, slatki kopar, slatki morač, komorač.

To je dvogoišnja ili višegodišnja zeljasta biljka visoka jedan do dva metra. Koren je vretenast i mesnat. Stabljika je uspravna, okrugla, gola, šuplja, modrozelene boje.

Listovi su tri do četiri puta perasto deljeni, a listići poslednjeg reda su bičastog oblika. Cvetovi su sitni i sakupljeni u prilično velike složene štitove, čiji prečnik iznosi i do 15 centimetara. Krunični listići su žute boje. Cveta u toku leta, a plodovi dozrevaju u jesen.

Gaji se kao kulturna biljka, ali se može naći i kao poludivlja u prirodi, naročito na kamenjarima.

Za lek se sakuplja koren, cela biljka u leto, a seme kad dozre. Sadrži eterično ulje (više od 60% anetola, 20% fenhana, trigliceride, belančevine i selen.

Deluje antiseptički i zaustavlja crevne upale. Pospešuje izlučivanje crevnih gasova i mokraće, reguliše probavu i ublažava grčeve. Otklanja prehladu, leči bubrežne bolesti. Kod dojilja pojačava stvaranje mleka. Zaustavlja povraćanje i štucanje.

Upotrebljava se i kao začin. Za pripremu čaja kafenu kašičicu usitnjene biljke preliti sa 200 ml ključale vode. Ostaviti da ključa pet minuta. Sud ostaviti da stoji 10 – 15 minuta. Čaj procediti i piti dve do tri šolje čaja dnevno posle jela. Umesto vode može se upotrebiti i mleko.

Uzima se u obliku praška: jedna četvrtina kafene kašike posle jela. Komoračev čaj se može koristiti i za obloge.

 

M.S.