Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo DIVLJE SVINJE nanele ogromnu štetu RATARIMA u Banatu

DIVLJE SVINJE nanele ogromnu štetu RATARIMA u Banatu

555
0
ratari
Ratari Banata oštećeni za više miliona dinara, foto Bolja zemlja

Svake godine ukazujemo na rastući problem divljih svinja u usevima. Dok razaraju kukuruzišta u Zapadnoj Srbiji, ove godine, u južnom Banatu, čini se da se ‘goste’ bez prepreka. Gostujući u emisiji Bolja zemlja poljoprivrednik Radoslav Džakula kaže da je izgubio najmanje milion dinara, dok niko od institucija nije reagovao.

„Godinama se dešava, od same setve kukuruza kreće vađenje semena – meni su povadili osam jutara. Komisija izađe na teren, napravi zapisnik, iz lovačkog udruženja naprave zapisnik i nikom ništa, niko se ne pojavljuje i niko ne reaguje na to. Ja sam u gubitku milion dinara minimum.“, kaže Džukula.

Prestankom rada velikih firmi koje su se bavile stočarstvom i samim tim uzgajale ratarske kulture, individualni proizvođači su postali jedini koji se na ovom podnevlju bave ratarenjem, pa su i jedini koji trpe štete od divljači. Pravi problem nastaje, kad se svinje dobro ‘nahrane’ na usevima ratara, svako njihovo ubijanje mora da se plati.

„Mi smo kolateralna šteta! Divlje svinje su se ukrstile sa pitomim svinjama i toliko namnožile, a lovačko udruženje to uopšte ne zanima, lovci neće da ubijaju jer je skup lov. Jedno ubijeno svinče košta oko 10-tak hiljada dinara. One se praktično othrane na našim njivama i posle mi moramo da je platimo“, kaže poljoprivrednik Jovan Petrov.

Oštećeni ratari traže promenu zakona, jer svoje useve ne mogu da ograde, a ni osiguraju od napada divljači. Šta je predlog rešenja i ko može da reši problem divljih svinja koje su postale velike štetočine, pogledajte u sledećem prilogu.

Bolja zemlja