Naslovna Vesti Do kraja godine nova STRATEGIJA upravljanja otpadom – šta možemo da RECIKLIRAMO?

Do kraja godine nova STRATEGIJA upravljanja otpadom – šta možemo da RECIKLIRAMO?

663
0
pixabay
Veći deo poljoprivrednog otpada može ponovo da se upotrebi, foto pixabay

Dok se čeka usvajanje nove Strategije upravljanja otpadom, zbrajamo prethodne rezultate; do sada je izgrađeno 9 regionalnih sanitarnih deponije, iako je poslednja strategija predviđala 27. U Srbiji je registrovano preko 2000 divljih deponija, samo na 82 nalazi se poljoprivredni otpad, a životinjski od uginulih životinja i ostataka iz klanice na 83. Mnoge opštine zabranile su odlaganje pojedinih otpadnih materija na svojim deponijama, od medicinskog i životinjskog otpada do opasnih materija. Kuda sa kojim otpadom i šta može ponovo da se upotrebi, pitanja su kojima će se uskoro mnoge institucije baviti.

Šta može da se preradi?

Od 13 miliona tona poljoprivrednog otpada koji se napravi svake godine, veliki deo je ponovo iskoristiv, odnosno može da se preradi u iskoristivo đubrivo; stajnjak, drvni i ostaci ratarskih kultura i drugo. Kako bi se obnovila plodnost zemljišta, stručnjaci preporučuju veći unos stajnjaka i zaoravanje žetvenih ostataka, a ne spaljivanje.

Nedavno je u emisiji Bolja zemlja objavljena priča o farmi svinja koja se greje od životinjskog stajnjaka.

Na primer, trećinu otpada iz domaćinstva čine ostaci povrća, ljuske jajeta, suve trave i lišća, koštica voća koji se mogu smestiti u kompozište.

Upravo, u okviru nove strategije ‘biće uveden princip cirkularne ekonomije i prevencije otpada, kao i sve nove EU direktive, pa, na primer, 90% biorazgradivog otpada neće smeti na deponije, a 60% otpada mora da bude reciklirano’, rekao je pomoćnik ministra zaštite životne sredine za upravljanje otpadom i otpadnim vodama Filip Abramović za Balkan Green Energy News.

Mrtve životinje u energetske svrhe

Međutim, škakljiv problem predstavljaju leševi uginulih životinja, klanični otpaci i slično. Po pravilu, kafilerije bi trebalo da preuzmu uginuli leš sa poljoprivrednih gazdinstava, ali to nije česta praksa, pa poljoprivrednici često zakopavaju lešine negde na dnu imanja, što može stvoriti veliki problem u smislu izvora zaraza. S druge strane, stara Strategija predlaže da se životinjski otpad, kao i proizvodi nastali preradom životinjskog otpada koriste u energetske svrhe.

Biomasa

Od svih obnovljivih izvora energije, biomasa ima najveći raspoloživi potencijal, i to preko 60 odsto učešća. Smatra se da će Srbija do kraja 2020. godine imati 700 megavata struje na mreži iz obnovljivih izvora energije. Kad se uporedi sa naftom i gasom, biomasa je jeftiniji resurs, kojim se još smanjuje zagađenje i čuva životna sredina. Pored velikog potencijala biomase koji dolazi iz drvne industrije, tu su ostaci iz poljoprivrede: slama i kukuruzovina, razna zelena masa, izmet životinja, lešine (spaljivanje sa peradarskih farmi).

Iz godine u godinu, govori se kako treba poraditi više na zaštiti životne sredine, organizovanom odlaganju otpada i reciklaži, bilo da se radi o otpadu sa poljoprivrednih domaćinstava ili drugom. Nadamo se da će nova Strategija, stoga, dati bolje rezultate od prethodne.

 

J.E.

Prethodni tekstMalo MRAZ, malo uvoz – šta da rade proizvođači KRUŠKE?
Sledeći tekstPČELINJAK ZIMI!