Naslovna Vesti Do kraja godine STRATEGIJA RAZVOJA VINARSTVA

Do kraja godine STRATEGIJA RAZVOJA VINARSTVA

768
0

Strategija razvoja vinskog sektora u Srbiji za period 2020-2030. biće usvojena do kraja godine, najavio je ministar finansija Siniša Mali na prvoj konferenciji Saveza vinara i vinogradara Srbije, koji je osnovan u julu ove godine, prenosi Tanjug. Mali je naglasio da država želi da stane iza domaćih vinara i da kroz Strategiju Vlade Srbije o razvoju ove privredne grane u narednih 10 godina obezbedi finansijska sredstva kako bi i vinari i država još više proizvodili i zarađivali.

Kako je rekao, u toku je izrada strategije razvoja i marketing plan vinarstva i vinogradarstva koja će biće završena do sredine novembra, a u čijoj izradi učestvuje veliki broj vinara i vinogradara iz Saveza.

„Želimo da zajedno sa njima napravimo strategiju koja nije spisak želja, već koja može da se sprovede u praksi. Strategiju ćemo usvojiti do kraja godine, a u budžetu za 2020. obezbedićemo novac za promociju srpskih vinarstva i vina, kreiranje brenda vinara Srbije i dodatno unapređenje proizvodnje“, rekao je Mali.

Govoreći o strategiji za vinski sektor, poručio je da je veoma važno što je ovaj sektor prepoznat kao važan, dodajući da će biti napravljene posebne mere za vinarstvo kako bi se postigli još bolji rezulatati.

„Imamo 6.700 hekatara registrovanih vinogarada, a samo osam odsto autohtonih sorti. Ako želimo da pričamo o „vinu iz Srbije“, moramo mnogo toga da promenimo„, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, na ovoj konferenciji.

Predsednik Saveza vinara i vinogradara Srbije Božidar Aleksandrović kazao je da čvrsto veruje u uspeh ove strategije.

„Ovi strategiju radimo za narednih 10 godina, a ona će obraditi i podizanje vinograda, što je krucijalno, kao i podizanje vinarija, razvoj vinskog turizma i promociju srpskih vina“, istakao je Aleksandrović.

Izrazio je nadu da će Srbija u narednim godinama imati hiljade hekatra novih vinograda i da će srpska vina osvajati još više nagrada na svetskim takmičenjima, kao i da će se u vinskom sektoru osetiti boljitak od razvoja vinskog turizma.

Izvor: Tanjug, Novosti

 

J.E.