Naslovna Vesti DO SADA NEVIĐENO: Slovenci izumeli miša koji urinira kozije mleko! (VIDEO)

DO SADA NEVIĐENO: Slovenci izumeli miša koji urinira kozije mleko! (VIDEO)

494
0

Prof dr Petar Dolč sa Bilotehnološkog fakulteta u Ljubljani nedavno je predstavio do sada neviđene stari, koje nude genetski testovi.

Jer nauka nema limita

Naime, genetski testovi se uveliko primenjuju u Sloveniji, a oni mogu, primera radi, od samo 3 dlake teleta da predvide kakvog će kvaliteta mleko biti u budućnosti:

AI generisana fotografija
Softver: Hotpot.ai

„Ti testovi omogućavaju da nađemo genetske predispozicije na primer za neke bolesti, defetke, koje bismo ranije morali raditi sa pojedinačnim testovima, a sada se sve to radi u kompletu. Tako da, uz informacije za genetsku selekciju dobijamo i informacije koje nisu striktno vezane za genetsku selekciju, ali su jako bitne za odgajivača”, objašnjava Dolč.

Iako će sledeći izum verovatno delovati veoma zabavno, on govori koliko su Slovenci u samom vrhu kada je nauka u pitanju, samim tim što su uspeli da izumeju miša koji urinira kozije mleko. Naime, slovenski naučnici su u bubreg miša usadili ćelije iz vimena koze:

AI generisana fotografija
Softver: Hotpot.ai

“ Tim eksperimetnom želeli smo da dokažemo da su te ćelije vrlo automnone, imaju sve informacije koje im trebaju za vršenje te funkcije. Ukoliko uzmemo tu ćeliju iz svoje originalne okoline i stavimo čak i drugu vrstu, u ovom slučaju iz mlečne žlezde u bubreg, te ćelije još uvek prave svoj posao, prave protein mlelka i ponašaju se kao što su se ponašale ranije”, kazao je prof. dr Dolč.

Miš umesto koze? Svašta…

Ukoliko ste mislili da će miševi ubuduće proizvoditi mleko, grdno ste se prevarili, u pitanju je puki eksperiment, ali ono što je siguno je da će se u budućnosti dizajnirati mleko. Krave će moći da daju mleko koje više podseća na ljudsko, što je i sada slučaj, da krave u svojim ćelijama proizvode medikamente:

AI generisana fotografija
Softver: Hotpot.ai

„Interesantna aplikacija je da stavimo gene terapeutskih proteina za čoveka u gen od krave, ona u svom mlijeku producira, pored normalnih proteina mleka, te terapeutske gene”, objašnjava on.

 

Detaljnije pogledajte u videu ovde!