Naslovna Vesti Do sada prijavljeno 1.000 JUNADI za MERKANTILNI KUKURUZ!

Do sada prijavljeno 1.000 JUNADI za MERKANTILNI KUKURUZ!

331
0
bikovi
foto: J. El Omari

Do sada je za razmenu merkantilnog kukuruza za tovnu junad prijavljeno oko 1.000 grla, podaci su Udruženja „Agroprofit”, a prenosi Agroservis.

Farmeri koji prihvate uslove dobiće 17 kg kukuruza za kilogram žive vage junadi, a stočari računaju da je za njih ovaj vid trgovine prilika da se oslobode viška junadi, ako kukuruz preuzet iz Državnih robnih rezervi prodaju po 16 ili 17 din/kg.

Prijavljivanje za razmenu nastaviće se ove nedelje do polovine oktobra. Klanice iz Divaca, Kaća, Martinaca i Sjenice su prihvatile da o svom trošku i bez obračuna kala preuzmu junad na preradu, o čemu su pismeno obavestile Proizvodnu grupu Udruženja „Agroprofit”.

Cena žive junad u okruženju se kreće od 2,10-2,20 evra/kg žive vage i veće klanice očekuju da će do kraja godine uspeti da osvoje nova tržišta, jer se u mnogim zemljama oseća nedostatak kvalitetnog junećeg mesa. Kako piše Agroservis, ’većina domaćih klanica veću ponudu žive junadi koristi da umanji otkupne cene, koje se kreću ispod 2 evra, dok cene mesa i prerađevina u maloprodaji računaju kao da su junad platili farmerima 2,5 evra po kilogramu’.

Najveće nade srpski stočari polažu u izvoz 8.000 tona ugovorene prodaje junećeg mesa u Kinu, što će biti moguće nakon inspekcijske provere izvoznih klanica. Međutim, ovaj dolazak se iz nepoznatih razloga produžio.

 

Izvor: Agroservis

J.E.