Naslovna Vesti DOBAR ROD PAPRIKE – NA OTVORENOM I DO 50 t/ha!

DOBAR ROD PAPRIKE – NA OTVORENOM I DO 50 t/ha!

3515
0

Sezona pečene paprike i ajvara polako se zahuktava i dok su se povrtari borili sa bakteriozama i jakim suncem, stručnjaci ocenjuju rod kao zadovoljavajući.

U Jablaničkom okrugu i Leskovcu, srpske prestonice paprike, prinosi su na nivou višegodišnjih – 25 tona po hektaru, a na otvorenom i do 50, kaže za portal Bolje zemlje stručnjak za povrtarstvo poljoprivredne službe Leskovac Boban Stanković.

„Prinos i kvalitet paprike u plastenicima i na otvorenom su dobri. U proleće, kišni period stvarao je problem oko sadnje i tokom jula kišni period nije pogodovao paprici.

Međutim, ovi problemi neće uticati na kvalitet i prinos paprike“, kaže Stanković.

U Jablaničkom kraju paprika se gaji na 2 100 ha. Iako povrtari iz okoline Leskovca smatraju da je plastenička proizvodnja daleko isplativija i skuplja je, pa dominira proizvodnja na otvorenom – 1100ha.

„Paprika koja se sadi na otvorenom zahteva više sunca i pravovremenu zaštitu. Prinosi na otvorenom kod pojedinih proizvođača zavise od sorte odnosno hibrida, zaštite i tehnologije proizvodnje i kreću se i perko 50 tona po hektaru“.

Opet, za konačne prinose, ostalo je još do kraja sezone. Paprika koja se najviše gaji kod nas je Slonovo uvo, poznata i kao ajvaruša.

Mnogi ističu i Dukat kao dobru papriku za omiljenu srpsku slanu zimnicu, ali naš sagovornik ističe domaću Kurtovku.

„Domaća kurtovska kapija je najbolja paprika za ajvar; crvene boja, karakterističnog ukusa i arome, bogata šećerom i mesnatim delom, čvrste građe sa samo dve ravne strane – ravnomerno se peče i lako ljušti, lep izgled i fantastičan ukus ajvara“, tvrdi stručnjak za povrtarstvo poljoprivredne službe iz Leskovca.

Cena na kvantaškim i gradskim pijacama kreće od 40 do 100 dinara i kao i za svaku robu, u narednom periodu, da li će padati ili ne – zavisi od ponude i potražnje.

 

J.E.