Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo Dobar rod SOJE, cena opet NISKA!

Dobar rod SOJE, cena opet NISKA!

728
0
foto: Pixabay
foto: Pixabay

Trećina površina pod sojom je već požnjevena, a prinosi se kreću od dve do više od četiri tone po hektaru. Međutim, procenuje se da će cena ove uljarice biti oko 37 dinara za kilogram što je približno prošlogodišnjoj, prenosi Dnevnik.

Iz „Žita Srbije“ poručuju da je ‘rano govoriti o očekivanim prinosima’, ali da je rod za sada dobar i da mu velike letnje vrućine nisu škodile.

Od prošlogodišnje žetve ostalo je 240 000 tona, a ove godine izvezeno je 228 000 tona, pa iz ovog Udruženja kažu da je na slabiju trgovinu sojom uticala niska cena uljarica na inostranom tržištu. Zbog toga, ratari su svoju soju mahom čuvali – a ne, prodavali, očekujući da će da poskupi.

Iako iz „Žita Srbije“ procenjuju da će se cena kretati oko 30 dinara, ratarima cena tek od 45 dinara za kilogram znači i zaradu iz žetve. Proizvođači kažu da je zbog nedostatka vlage, soja izgubila na prinosima i da je baš zbog toga treba platiti više od 37 dinara.

Prema podacima ovog Uduženja u prolećnoj setvi soja je zauzela 220 000ha površina, za 10 000 ha manje nego prošle godine, kada se prinos kretao oko 3,5 tona po ha.

 

Izvor: Dnevnik

J.E.