Naslovna Vesti Dobri odnosi SRBIJE i KINE: Poseta direktora FAO!

Dobri odnosi SRBIJE i KINE: Poseta direktora FAO!

488
0
foto: Global Research
foto: Global Research

Trenutna aktuelna dešavanja na svetskom nivou, koja su direktno u vezi sa poljoprivredom, pa i poljoprivrednicima, ne samo kod nas već i širom sveta, jesu da je doskorašnji zamenik ministra poljoprivrede Kine, nedavno izabran za direktora FAO.

Mnogi će reći da se ovo novonastalo stanje ne tiče direktno nas, ali svima je opšte poznato da je Kina dugogišnji prijatelj naše zemlje, a potvrda tih dugogišnjih dobrih odnosa Kine i Srbije je poseta novoizabranog direktora FAO.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović i generalni direktor Organizacije UN za hranu i poljoprivredu Chu Dongju, prisustvovali su otvaranju novog biogasnog postrojenja.

“Ovo je prvi put u istoriji FAO od 1945. godine, da direktor posećuje Srbiju i Beograd.” – izjavio je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede

Još jedan sastanak koji je direktor FAO imao u Srbiji bio je sa ministrom za zaštitu životne sredine, Goranom Trivanom, i tom prilikom su razgovarali o jačanju saradnje i odražavanju dobrih odnosa sa ovom značajnom svetskom organizacijom.

Srbija je izrazila veliku zainteresovanost za dogovor o što boljoj saradnji sa FAO u bližoj budućnosti, koja može imati za našu državu mnogo dobrih rešenja za određene probleme koji su u direktnoj vezi sa poljoprivredom, kao i smanjenju zagađenja životne sredine, pre svega onog koje dolazi iz poljoprivrede ali i ostalih.

Sve veća upotreba hemijskih supstanci u poljoprivredi zagađuje zemljište kao najveći resurs, ali najveći procenat zagađenja potiče upravo od neadekvatne primene i prevelike količine, daleko veće od propisane. Pored vode, zemljište nam je najveći prirodni resurs, od koga nam direktno zavisi opstanak i o kojem bi trebalo da se izuzetno vodi računa, ne samo o zagađenju već i o njegovom ustupanju.

Očuvanjе zеmljišta kao rеsursa, održivo upravljanjе prirodnim rеsursima i zaustavljanjе smanjеnja biološkе raznovrsnosti, jеdan jе od prioritеta za bolji i zdraviji život građana Srbijе,“ naglasio jе Trivan.

Generalni direktor FAO izjavio je da svaka zemlja mora ponaosob i korenito da se bavi ovim problemima, a da će svu neophodnu podršku od njih dobiti.

 

Izvor: www.rtv.rs

M. Stojanović