Dokle poljoprivrednici mogu da konkurišu za nabavku traktora iz IPARD-a?

  434
  0

  IPARD program Evropske unije, odnosno Instrument za pretprisutnu pomoć u oblasti ruralnog razvoja za programski period od 2014.godine do 2020.godine trebao je da počne sa primenom u jesen 2015. godine. Međutim, iz izvesnih razloga došlo je do kašnjenja, da bi, nakon dve godine, 25. decembra 2017. godine bio raspisan prvi javni poziv za dobijanje IPARD sredstava za kupovinu nove mehanizacije i opreme.

  Ministarstvo poljoprivrede je već na početku 2018.godine, 4. januara, objavilo javni poziv za korišćenje IPARD sredstva namenjenih poljoprivrednicima za kupovinu traktora. Zahtevi za nabavku traktora iz IPARD sredstava mogu se podneti do 26. februara.

  Visina podsticaja iznosi od 60 odsto do 70 odsto prihvatljivih troškova investicije, a zavisi od zavisnosti da li je onaj koji podnosi mladi poljoprivrednik i da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području.

  Bitno je napomenuti da se ove donacije daju retroaktivno tj. korisnik prvo treba da potroši novac (sopstveni ili iz kredita) i da realizuje investiciju pa nakon toga dobija novac (prema prethodno potpisanim ugovorom sa donatorom) – kako piše na zvaničnom sajtu IPARD Srbija.

  Pogledajte i sledeće teme vezane za IPARD: Sve što do sada niste znali o IPARD sredstvima!

  Srbija spremna za IPARD!

  Foto: Pixabay

  Prethodni tekstOprez! Stiže nam obojena kiša
  Sledeći tekstDržava nema novca da investira u PKB