Naslovna Vesti DOMAĆE TRŽIŠTE: DA LI ĆE BOROVNICA ZAMENITI MALINU?

DOMAĆE TRŽIŠTE: DA LI ĆE BOROVNICA ZAMENITI MALINU?

724
0

Broj zasada pod borovnicom raste iz godine u godinu a sve veći broj proizvođača koji su gajili malinu, odustaju od ove proizvodnje, krče zasade kako bi mesto ustupili borovnici.

Na početku sezone kilogram borovnice ide i do 1000 dinara za kilogram a tokom top sezone cena za kilogram se ne spušta ispod 400 dinara , što je više nego dobar argument da se krene sa proizvodnjom.

Takođe, postoji i potražnja iz zemalja EU gde je borovnica izuzetno na ceni ali i domaće tržište pokazuje sve veću zainteresovanost za ovim voćem, tako da su ulaganja u nove zasade borovnice skroz isplativa.

Danas se na tržištu lako mogu pronaći sadnice borovnica koje su sertifikovane i one se mahom uvoze iz EU a postoji i vrlo dostupan i različit sortiment.

Dobre sorte u uslovima odgovarajuće agrotehnike mogu u punoj rodnosti da daju od 5 do 10 kg roda po stablu, što borovnicu svakako čini voćem broj jedan.

U Srbiji još uvek ne postoji organizovana proizvodnja sadnica ali se usled sve veće potražnje situacija menja.

Ulaganja su velika i to je ono što koči još uvek male proizvođače, jer ako se uzme u obzir da je prosečna cena sadnice oko 4 evra i da je za površinu od 1 hektara potrebno oko 2.500 sadnica lako se izračuna koja su početna ulaganja. Tome bi trebalo dodati i obaveznu ugradnju sistema za navodnjavanje kao i podizanje protivgradne mreže.

Ohrabrujuća vest je da borovnica traži minimalnu zaštitu ali to ne znači da je u potpunosti otporna na prouzrokovače nekih bolesti i štetočina.

Ali kako borovnica ima izuzetno dobru cenu u prodaji na malo (na pijacama i marketima) ova ulaganja se brzo i povrate a ima lokalnih samouprava koje daju podsticaje za podizanje zasada borovnice naročito kod malih i srednjih proizvođača pa ukoliko ima ideje, valjalo bi se raspitati.

 

G.V.

Prethodni tekstAFRIČKA KUGA SVINJA – šta je istina? (VIDEO)
Sledeći tekstNOVA OPASNOST! Da li ćemo postati uvoznici piva?