Naslovna Blog DOMAĆE ŽIVOTNJE U BEOGRADU: Na Zvezdari mogu da se drže svinje, a na...

DOMAĆE ŽIVOTNJE U BEOGRADU: Na Zvezdari mogu da se drže svinje, a na Paliluli i Čukarici kokoške!

879
0

Beograd kao višemilionski grad, nije samo urbano područje sa asfaltom, zakrčenim ulicama, bukom, zagađenim vazduhom i neboderima koji niču kao pečurke posle kiše , naročito na Novom Beogradu.

Beograd je nadasve lep grad koji polako ali sigurno poprima obeležje svetskih prestonica sa svom svojom lepotom i šarmom pa osim velike migracije ljudi koji iz unutrašnjosti ovde pronalaze svoje mesto pod suncem, misleći da je život u gradu lakši od onog na selu, Beograd privlači i sve veći broj turista koji ove sezone dolaze čak i iz dalekih zemalja Japana, Kine i Amerike.

Međutim , ono po čemu postaje specifičan jeste i činjenica da neke brogradske opštine dozvoljavaju držanje domaćih životinja, pri čemu se ne misli na pse i mačke, kojih gotov danas ima u svakom drugom stanu, već na one „ prave “ kao što su svinje, goveda, kokoške, ovce itd.

Opstanak naših vinarija i izlazak na svetsko tržište!

U SRBIJI NEMA KO DA BERE: Odbili plate od 72.000 dinara uz tri obroka!

Zakon kaže da se u nekim opštinama koje se naslanjaju na obode grada mogu držati životinje. Naravno u centru grada je to zabranjeno ali pomenute opštine koje dosežu do duboke periferije dozvoljavaju držanje stoke ali naravno pod uslovom da to komšijama ne smeta.

Posebnim propisima je uređeno da svi koji imaju neku od domaćih životinja, njih mogu držati i gajiti isključivo u svojim dvorištima, na prostoru od najmanje deset kvadrata. Ukoliko postoji eventualni deo koji se odnosi na zajedničko dvorište, treba saglasnost i drugog vlasnika. Životinje koje se drže, moraju biti u tzv humanim uslovima i svako ko ne drži životinje na takav način, može da očekuje kaznu koja ide i do 100 000 dinara.

Kako imamo veliki broj opština koje su urbane, recimo opština Zvezdara pokriva područje od Vukovog spomenika pa sve do Kaluđerice i dalje  ili opština Palilula koja pokriva i urbanu Karaburmu, moguće je da nekome može da padne na pamet da drži koke nosilje na terasi.

OPASULJIMO SE: Ovo su razlozi zbog čega je u POLJOPRIVREDI SPAS!

Svakoj biljni treba nega: BOLESTI I ŠTETOČINE MASLINE!

Verovali ili ne, opština Novi Beograd obuhvata jako široko područje koje je nekada bilo tipično seosko a to je područje današnjih blokova sa severne strane koji izlaze na Vojvođansku ulicu. Tu ima još uvek domaćinstava koja su ostala u svojim seoskim dvorištima iz kojih de skoro širio miris životinjske balege. Nekima je taj miris prijao i podsećao na selo i detinjstvo a nekima ne.

Koliko su uopšte ovakav zakon i uredba dozvolili da se drže životinje tamo gde im možda i nije mesto  posebno je pitanje. Jer ako ovo zaživi , postaćemo jedini grad na svetu u kome će kukurikanje petlova najavljivati buđenje zaspalog grada.

G.V.