Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo DOMAĆIN U MAČVI BERE 12 TONA KUKURUZA PO HEKTARU!

DOMAĆIN U MAČVI BERE 12 TONA KUKURUZA PO HEKTARU!

440
0

Iako je prosečan rod kukuruza na nivou prošlogodišnjeg, na pojedinim mačvanskim parcelama prinos je iznad očekivanja, prenosi RTS.

Na kukuruznim poljima porodice Burmazević u Drenovcu, prinos je od 10 do čak 12 tona zrna po hektara, sve zahvaljujući, kako kažu dobrim hibridima, pravovremenoj obradi zemljišta i posvećenosti poslu.

Dobru letinu, kaže ova porodica, ima i zahvaljujući novoj mehanizaciji koju su obnovili uz pomoć države.

„Pre dve godine dobili smo nov traktor, kao što vidite, beskamatno. Iskoristili smo, kamatu je Ministarstvo plaćalo. Na tri godine smo uzeli, ali pre roka smo otplatili, za dve godine i sada u planu nam je još jedan, navodi Dejan Burmazević.

Veći deo dobrog roda, ovaj domaćin ostaviće za stoku, čak 55 bikova u tovu, dok će ostalo prodati za gorivo i uspešan završetak sezone.

Međutim, za razliku od ovog domaćinstva, na ukupno 64 hiljade hektara u šabačkom kraju, prosečan rod kukuruza je 7 tona po hektaru. Stručnjaci kažu da su očekivali više, ali da je vegetaciju i nalivanje zrna ove sezone usporio nedostatak padavina.

„Usled tih visokih temperatura pa čak i toplotnih udara, pojave jakih vetrova koji su zajedno uticali da se prinos smanji na našim parcelama“, objašnjava Svetlana Zlatarić iz PSS Šabac.

U šabačkom kraju kukuruz je obran tek na četvrtini parcela. Ukoliko ne bude mnogo kiše, procenjuje se da će ovaj važan posao biti završen do prvih dana oktobra, kako bi i setva strnih žita počela na vreme.

 

Izvor: RTS

J.E.