Naslovna Poljoprivreda Zaštita bilja Doziranje đubriva bez dozatora?

Doziranje đubriva bez dozatora?

1287
0

Umesto dozatora koji košta podosta, Rade Antić iz sela Komorane, odao je tajnu za emisiju Bolja zemlja: Kako na jeftiniji način vršiti prihranu Jagoda?

Naime, Rade koristi pumpu koja košta svega 3.000 dinara. Sa ovom pumpom mogu se ostvariti jednaki učinci kao i sa dozatorom.

Rade Antić u buretu rastvara prihranu za jagode. Zatim, od bureta do pumpe je sproveo crevo. Na pumpu je ukačio ukupno tri creva. Jedno crevo vodi iz bureta u pumpu i to je tzv. ulaz. A izlaz se sastoji od jedne dvostrane T spojnice. Jedno crevo (krak) ide u sistem koji pumpa vodu iz arterijskog bunara . Dok drugo crevo služi za vraćanje oduška u bure sa prihranom. Da ne postoji ovo dodatno crevo, pumpa bi se pokvarila (osim ako ventil nije u poptpunosti  odvrnut). Dolazimo do zaključka da na svakom crevu postoji  i po dva ventila kojim može da se reguliše protok.

Dakle, u pitanju su dva ventila. Sa jednim ventilom se reguliše koliko sredstva za prihranu izlazi a sa drugim delom se reguliše da se deo (odušak) vraća nazad.

 

Prethodni tekstPodnošenje zahteva za nabavku traktora
Sledeći tekstZašto kupujemo zemlju u Rumuniji a ne u Srbiji?