Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo Drvo javora

Drvo javora

13856
261

Drvo javora, (latinski Acer – oštar, režnjevit), je listopadno ili zimzeleno drveće, ređe manje žbunje. U rodu ima oko 150 vrsta u severnoj umerenoj zoni i u planinskim tropskim predelima. Najviše vrsta ima u Kini i Japanu. Drvo iz roda Acer je dragoceno i ima široku potražnju, uprkos činjenici da variraju njegova svojstva u velikoj meri zavisno od vrste. U Evropi i Rusiji ima široku upotrebu. Drvo ima dobre mehaničke i estetske karakteristike. Kod nas su najviše zastupljeni: Acer platanoides(mleč), A.monspessulanum (maklen), A.obtusatum (gluhač, javorac), A.intermedium (maklen), A.campestre (klen), A.rubrum (kanadski javor), A.dasycarpum (srebrnolisni javor), A.japonicum (japanski), A.palmatum (korejski ili kineski), A.heldreichii (planinski javor), A.pseudoplatanus (javor), A.tataricum (žešlja).
Drvo javora odlikuje sposobnost da seme veoma rano klija u proleće. Tokom sunčanih dana seme može da klija čak na temperaturi oko nula stepeni, a pravo klijanje je pod snegom. Ovaj sistem klijanja nije pronađen kod drugih vrsta drveća.
Pupoljak javora otvara se mnogo ranije nego pupoljak breze. Javor ima sposobnost da „plače“: čak i sa blagim porastom vlažnosti vazduha, padaju kapljice ( „suze“). To se obično dešava nekoliko sati pre kiše. Javor živi od 150 – 200 godina, ali postoje i dugovečni, ima preživelih primeraka starih do 600 godina.
Stari Sloveni cenili su ovo prelepo drvo i nalazili mu različite namene.

Ima veliku upotrebnu vrednost:

Od listova se dobija crna i žuta boja za farbanje vune i tkanina. Medonosna je vrsta. Pčele sa jednog stabla javora mogu da sakupe i do 10 kg meda. Sirup se priprema od javora, tzv. javorov sok ili sirup. Grane i lišće javora koristi se za stočnu ishranu.
Prema poslednjim studijama, javor je sposoban da zadrži zagađenja teških metala i benzenovih para. Stoga, preporučljivo je da se zasadi u urbanoj sredini, sa ciljem poboljšanja stanja životne sredine.

Drvo ima veoma atraktivan izgled, ali i pored toga, glavna upotreba je u drvnoj industriji, u proizvodnji nameštaja. Javor, zbog svoje izdržljivosti, odličan je za izradu sportske opreme, pribora za domaćinstvo, ploča za podove, parketa i stepenica, gudačkih instrumenata i javorovog furnira, koji se koristi za proizvodnju kvalitetnih bubnjeva i žičanih instrumenata.
Različite vrste javora su široko rasprostranjene u svetu. Jedna je od najčešćih vrsta drveća u našim listopadnim šumama.

Drvo javora je jedan od jačih prečišćivača vazduha. Njegova uloga u našim šumama je mala, jer je brojno mali.

Hemijski sastav:

Javorov sok sadrži šećer i gumu. U listovima su pronađeni: ugljeni hidrati, karotenoidi, aldehidi, organske kiseline, vitamini C i E, tanini, lipidi i nezasićene masne kiseline.
 

Lekovita svojstva javora:

U narodnoj medicini koriste se: mladi listovi, kora, plod i javorov sok.
U Norveškoj se javor koristi samo u narodnoj medicini. Javorov sok ima baktericidno dejstvo, tako da se koristi kao biljka antiseptik za lečenje rana i ogrebotina. Isti efekat ima i mleveno sveže lišće, koje se postavlja u obliku zavoja na oštećenu kožu. Javorov sok je koristan za beriberi, umor i pije se kao preventivna mera kod prehlade. Dobijanje esencije od listova i semena se preporučuje za bolesti bubrega, bolesti nazofarinksa i bronhija, pneumonija, virusnih infekcija i hepatitisa.

Nacionalno obeležje:

Narod Kanade ceni lepotu i blago koje mu nudi drvo javora. Javorov list kao simbol Kanade, datira od 1700 godine. Kanada ima više od 10 vrsta javora, uglavnom u Ontariju. Najveća ekploatacija javora je u Kvebeku. U martu svake godine, Kanada održava tradicionalni „Javorov sirup festival,“ gde ljudi mogu da uživaju u slatkom javorovom sirupu.

 

Dipl. inž. šumarstva Žana Spaić