Naslovna Uredbe Dugovi poljoprivrednika za penziono i zdravsteno – kada se može očekivati rešenje?

Dugovi poljoprivrednika za penziono i zdravsteno – kada se može očekivati rešenje?

1543
0

Prema izmenama Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju iz 2009. godine svako ko napuni 18. godina života, a živi u poljoprivrednom gazdinstvu automatski ide samostalno na zdravstveno osiguranje. Do tada je bila praksa kad nosilac zdravstvenog osiguranja overi knjižicu imao je pravo kao i ostali koji su u radnom odnosu da overi knjižicu i za uže članove porodice, koji su u gazdinstvu, na svoje ime.

Ova izmena je kod poljoprivrednika dovela do velikih problema, a mnogi nisu ni znali da su na zdravstvenom penzijskom poljoprivrednom osiguranju. Kada su posle par godina nakon završene srednje škole sa 18 ili 19 godina života došli u situaciju da naslede imanje i da podnesu zahtev za subvencije u Poreskoj upravi tada su videli da već imaju dug i preko milion dinara.

Gospodin Dragan Jovanović, koji je tada bio opozicioni poslanik upozoravao je javnost da se ta nepravda ispravi.

„U novembru mesecu 2016. godine kao narodni poslanik vladajuće koalicije podneo sam ustavnu žalbu, jer sam smatrao da oko ovog problema treba da se izjasni Ustavni sud „ – rekao je gospodin Jovanović gostujući u Boljoj zemlji.

Ako neko ko je u radnom odnosu i prima minimalac može da overi knjižicu svojim članovima porodice, a poljoprivrednik koji npr. mukotrpno radi na selu to nema pravo, na taj način su njegova ustavna prava time ugrožena , u odnosu na ostale koji se nalaze u povlašćenom položaju – zato sam tražio da se Ustavni sud izjasni.

Mi smo dobili zvanično obaveštenje da je dugovanje samo za zdravstveno osiguranje preko 50 milijardi dinara. Sa penzionim osiguranjem to dugovanje prelazi 250 milijardi.

Da li se očekuje da će poljoprivrednici platiti to dugovanje?

Ono što je sigurno sami poljoprivredni proizvođači taj dug neće moći da plate – rekao nam je narodni poslanik Arpad Fremond. Od njega smo saznali da je formirana radna grupa između nekoliko ministarstava, jer Ministarstvo poljoprivrede ne može ovo pitanje da reši samostalno. U radnoj grupu su uključeni predstavnici Ministarstva za rad, Poreske uprave, Ministarstava finansija i PIO fonda. Svi oni zajedno treba da pronađu rešenje.

Pred kraj prošle godine postavio sam poslaničko pitanje premijerki i ministru poljoprivrede šta će biti sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju i oni su obećali da će se u toku 2019. godine doći do rešenja.

Sada se u Ministarstvu poljoprivrede radi studija o ekonomskoj moći svih poljoprivrednih proizvođača, uz podršku Svetske banke. Mi bi trebalo da razdvojimo poljoprivredne proizvođače kao npr. u Mađarskoj što postoje komercijalna i nekomercijalna poljoprivredna gazdinstva – rekao je gospodin Fremond.

Poljoprivredna gazdinstva koja su nekomercijalna ne moraju ništa da uplate, i nemaju ekonomsku snagu, jedva preživljavaju i ona dobijaju subvencije.

Kod komercijanih gazdinstava tek treba da vidimo ko i na koliko hektara gazduje i da odredimo koliko će ko da plati za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Plan Saveza vojvođanskih mađara jeste da oni poljoprivrednici koji gazduju na manjim površinama uopšte ne plaćaju ove iznose, rekao je gospodin Arpad. Svi ostali koji imaju veće površine trebalo bi da plate ako mogu i ako hoće ovaj iznos.

Takođe, i gospodin Nedimović kao ministar poljoprivrede potpuno je otvoren za rešenje ovog problema i nadamo se da će Ministarstvo poljoprivrede preuzeti sve u svoje ruke i da ćemo doći do rešenja jako brzo.

Kako kaže gospodin Jovanović problem kod većine poljoprivrednika je što zbog ovog duga ne mogu da konkurišu za subvencije na republičkom nivou, jer je neophodno da dobiju potvrdu od Poreske uprave da su im obaveze izmirene, a i kamate su veće nego glavnice.

Sada je pravi trenutak da se poljoprivrednicima ponudi ili da im se ovi dugovi otpišu, što nisu koristili ili da se prosto „prebije“ dug na konto toga što su ti poljoprivrednici izgubili subvencije jer nisu imali penziono i zdravstveno osiguranje.

Kada možemo da očekujemo da će biti rešeno ovo pitanje?

I poslanici opozicije i poslanici vladajuće koalicije zalažu se za rešenje ovog pitanja, kao i Odbor za poljoprivredu koji je na strani poljoprivrednih proizvođača i očekujemo da će najkasnije do kraja 2019. godine biti rešen ovaj problem.

Ono što je veoma važno jeste da je pre 10-ak dana u Skupštini Srbije usvojen novi Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju. Dakle, vraćene su stvari na period od pre 2009. godine.

Po ovom zakonu će nosioci poljoprivrednih gazdinstva od ove godine moći napokon kada overavaju za sebe zdravstvene knjižiće da na svoje ime overe i za članove svoje porodice zdravstvene knjižice.

Neophodno je da što pre bude izvršena podela gazdinstava na komercijalna i nekomercijalna. Nerverovatno je da mi još uvek imamo situaciju gde poljoprivredna gazdinstva koja imaju 50 ari zemlje plaćaju iste doprinose, kao neko ko ima 50 hektara. I sa druge strane postavlja se pitanje šta će takvim gazdinstvima potvrda za subvencije i da moraju da idu u Poresku upravu po potvrde o plaćenom ili neplaćenom zdravstvenom osigranju, a poseduje npr. 50 ili 60 ari zemlje, ovo je prioriteno pitanje koje Ministarstvo mora da uredi- zaključio je Jovanović.

Ceo intervju možete pogledati OVDE.