Naslovna Vesti Efekti klimatskih ekstrema na delu – KLIMATSKE PROMENE i trenutno STANJE!

Efekti klimatskih ekstrema na delu – KLIMATSKE PROMENE i trenutno STANJE!

597
0

Globalne klimatske promene, prema scenariju za naše područje, će se manifestovati povećanjem temperatura u toku letnjih meseci, pojavom ekstremnih količina padavina u kratkom vremenskom roku, periodičnim sušama i sve manjom mogućnošću da se vremenske prilike predvide!

Klimatski ekstremi, kao deo pomenutih scenarija, ne dešavaju se na malom prostoru ili samo u određenom regionu ili državi. Ono što se dešavalo prethodnih godina, posebno tokom leta, da su suše i ekstremno visoke temperature prosto spalile kukuruz i soju na našim poljima, dešavao se i u srednjoj i jugoistočnoj Evropi.

Prošle godine smo imali situaciju, da je nastupio kišni period koji je ugrozio rod strnih žita i šećerne repice, ne samo na Balkanu, već i u državama istočno od nas. Kiše su trajale do početka avgusta, a potom je ponovo nastupio period bez kiše, koji se pretvorio u sušu tokom jeseni.

Epilog ovakvih vremenskih (ne)prilika je poznat. Svet je proizveo manje pšenice za oko 20 miliona tona. Dobar deo pšenice je izgubio tehnološki kvalitet. Slično je bilo i u Srbiji: prosečni prinosi su bili niži za oko 20%, a oko 1 miliona tona je ostao neupotrebljiv za meljavu, pa je preusmeren za stočnu hranu. Suncokret i soja su dali solidan rod, dok je kukuruz bio blizu rekorda. Skidanje useva je obavljeno 15-20 dana ranije u odnosu na prosečne godine.

Svakako će biti potrebno više konsultacija sa strukom. Prognozno izveštajna i savetodavna služba će imati delikatniji posao u odnosu na normalne godine. Posle ovako stresne godine, krajnje je vreme da i u našoj državi donese strategija o merama adaptacije na klimatske promene, ne samo poljoprivredne delatnosti kao najosetljivije privredne grane. Sprovođenje tih mera bi umanjilo negativne efekte klimatskih ekstrema, država bi se aktivnije angažovala u prevazilaženju posledica.

 

M.S.