Naslovna Vesti Egzotična afrička biljka raste „kao luda“ u Srbiji – a zlata vredi!...

Egzotična afrička biljka raste „kao luda“ u Srbiji – a zlata vredi! (VIDEO)

Neverovatno je šta sve mogu naši poljoprivrednici! Dragan Lazarov iz Vršca, inače penzionisani inženjer šumarstva, nastavio je da se bavi uzgojem egzotičnih sorti, od sibirske borovnice, crnog godžija do biljke čudnog izgleda koja raste u subsaharskoj Africi, kivano.

2550
0

Kivano afrička biljka podseća na kivi ili čak krastavac, a zapravo je bodljikava dinja. Izuzetno je zdrava i tražena u Evropi, a poslednjih godina kod nas se sve više uzgaja, zbog odgovarajućeg tla.

Jednogodišnja loza puzavica traži naslon i daje plodove u septembru, kada zeleni bodljikavi plod postaje oker boje.

– Slučajno sam za ovo saznao, dobio sam jedan plod od jednog prijatelja – kaže za emisiju „Bolja zemlja“ Dragan Lazarov, uzgajivač iz Vršca – kada sam načeo plod, gledao sam koliko semenki ima unutra i počeo da razmišljam da li bih mogao to da uzgajam.

Odvojio je semenke, stavio u frižider na nekoliko dana, posejao i zatim u neverici posmatrao proces – svaka je nikla!

Tokom proteklih pet godina, on svake sezone proizvede manju količinu koja je namenjena porodici i prijateljima.

Kivano neki smatraju voćem, a neki povrćem. Ima ukus i teksturu krastavca, a „šmek“ ananasa, banane i kivija.

Prema njegovim rečima, zbog kiselkastog ukusa ipak je u pitanju povrće. Dragan Lazarov kivano konzumira kao šejk, s dodatkom malo meda, ili u salati.

Kivano – cena i isplativost

Cene u našim marketima su astronomske, 10-12 evra po kilogramu! Naš domaćin jednu egzotičnu „voćku“ prodaje za 150 dinara, a ako uzmemo u obzir da tri ploda teže skoro kilogram, računajte koliko puta je to jeftinije!

Ovo je inače izuzetno zdrava biljka! Dnevno možete pojesti samo dva ploda. Poseduje veliki broj vitamina, a preporučuje se za poboljšanje krvne slike.

Lazarov kaže da je ova biljka veoma laka za uzgoj i da raste kao korov, bez ikakvog đubrenja i prskanja.

– Krajem aprila posejem i napravim rasad, negde oko Đurđevdana, kad je na desetak cm, stavim je u zemlju. Posejao sam oko 50 biljaka i nabrao oko 1000 komada – kaže Lazarov, a više o uzgoju ove biljke pogledajte u video prilogu.