Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Ekološki CRNI MED dolazi iz Medveđe

Ekološki CRNI MED dolazi iz Medveđe

594
0

Za dve godine postojanja udruženja pčelara „Apis“ iz Medveđe broj članova povećan je 6 puta. Pčelarstvo je razvojna šansa, a posebno će raditi na zaštiti crnog, šumskog meda po kome su prepoznatljivi, prenosi RTS.

Dedine trmke od pruća i blata pre 15 godina Lazar Janković iz ovog Udruženja  zamenio je savremenim košnicama. Ima ih 50-ak. Uz volju, ogroman rad potrebno je i dosta znanja i kaže da je za dobru godinu potrebno jako društvo.

Što je veća nadmorska visina više je i meda. Iako je, kaže Slavica Drašković, još početnica u pčelarstvu ove godine beleži rekord. Iz samo tri košnice dobila je 200 kilograma meda.

„Manje od hiljadu metara nadmorske visine gde nikada niko nije prskao. Sto posto organski med, tvrdi pčelarka iz Medveđe.

Ovaj crni, šumski med posebnog ukusa i mirisa postaje zaštitni znak Gornje Jablanice. Iz Udruženja iz Medveđe tvrde da je ovaj jedan od najkvalitetnijih medova u Srbiji i da ga treba izbrendirati. U Srbiji se povećava i broj pčelara i košnica. Potražnja meda u svetu je velika. Izgradnja prve fabrike meda u Rači veliki je iskorak.

„To će mnogo da znači za pčelare jer će zaista biti spremni da se uključe u svetsku utakmicu, kaže predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije dr Rodoljub Živadinović.

Izvor: RTS

 

J.E.