Naslovna Vesti EKONOMSKA ISPLATIVOST IZGRADNJE PLASTENIKA

EKONOMSKA ISPLATIVOST IZGRADNJE PLASTENIKA

1552
0

Jedan plastenik površine 300 kvadrata omogućava da se već prve godine vrate uložena sredstva.

Za proizvodnju povrća ili cveća u zaštićenom prostoru odlučuje se sve veći broj poljoprivrednika koji imaju ograničene kapacitete u površini zemljišta, a često i nemaju sredstva za ulaganje u intenzivniju i masovniju proizvodnju. Zbog toga je njihov izbor podizanje plastenika (ili u skupljem slučaju staklenika) gde se u zavisnosti od potražnje i momenta izlaska sa gotovim proizvodom može već u prvoj godini zaraditi toliko da ostane za ulaganje za podizanje još jednog.

Mnogi uspešni povrtari su tako i počeli od jednog pa danas imaju i na desetine velikih plastenika, jer posao obično jako dobro krene, pa je često pitanje gde je kraj u podizanju novih i novih i sledećih plastenika i tako u nedogled.

Zemljište na koje se podiže plastenik treba obradiđivati po istom principu kao i zemljište koje je na otvorenom. Prvenstveno bi trebalo da se uradi analiza zemljišta da bi se na osnovu toga priostupilo adekvatnom đubrenju.

Za povrće je najbolje prethodno uzorati dobro zgoreli stajnjak i prilikom izgradnje potrebno je da se vodi računa o prvetrenosti, navodnjavanju i dosta dobroj i čvrstoj konstrukciji koja će omogućiti otpornost na olujne udare vetrova ali i sneg koji tokom zime nekada zna da napada toliko da ako konstrukcija nije dovoljno jaka može da se sruši.

Plastenik je najbolje podići na ravnoj parceli ali je usled reljefa često to nemoguće pa se tolerišu i blagi usponi.

Najbolje je da se plastenik podigne po projektu koji danas rade iskusne firme i obavezno imajte na umu da vam blizu bude izvor sa vodom radi navodnjavanja ali i prihrane biljaka.

Još jedan važan momenat je, ukoliko rešite da se bavite rasadničkom proizvodnjom obavezno razmislite i o grejanju koje vam kasnije može omogućiti i ranu proizvodnju, tako da sa proizvodima koji imaju i do nekoliko puta veću cenu za kratko vreme vraćaju uloženo u grejanje i celu proizvodnju.

 

 

G.V.