Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Ekonomska isplativost pčelarenja – hobi ili biznis

Ekonomska isplativost pčelarenja – hobi ili biznis

2736
0

U Srbiji ima preko 600 pčelinjih društava i više od 1,2 miliona košnica. Ulaganje u pčelarstvo može biti isplativo jedino ukoliko se strpljivo i marljivo radi i ulaže. Kao i u svakom biznisu, tako ni u pčelarstvu, ne može sve preko noći da se ostvari. A pravila, kada je u pitanju prinos, nema.


Savet iskusnih pčelara je da ukoliko kreneš u pčelarstvo s pitanjem da li se isplati, da je onda bolje da i ne započinješ taj posao. Zato što se pčelarstvom bavi, pre svega, iz ljubavi.

U zavisnosti od toga da li pčelarstvom želite da se bavite iz hobija, ili da od toga izdržavate porodicu, prvo morate da donesete odluku o tome sa koliko košnica će te započeti pčelarenje.

Iskusni pčelari tvrde da je ispod 20 košnica ,,zabava za koju teglu meda više u ostavi.”

Miladin Maksimović, pčelar iz Užica, je za Blic izjavio da tek sa 100 košnica može da izdržava četvoročlanu porodicu.“ Od nule do minimalnih 20 košnica, potrebno je oko 2.500 evra, i od pet do deset ari zemlje. Košnica i jedan roj koštaju oko 100 evra, plus troškovi opreme.” – istakao je Maksimović.

Primera radi, sa 20-ak pčelinjih društava,kada je izdašna godina, pčelar bi mogao da proizvede od dve do tri tone meda, odnosno zaradio bi od četiri do pet hiljada evra. Što je dovoljno da se u prvoj godini pokriju troškovi ulaganja u košnice i opremu.

Međutim, ukoliko je godina sušna, kao što je bila ova, pčele moraju da se sele i do tri puta godišnje, ne bi li ostale bez hrane. Time nastaju dodatni troškovi, a jedna selidba može da vas košta oko 100.000 dinara.

S druge strane, dobro je to što je značaj pčelarstva prepoznala država. Pa tako, za najmanje 20 pčelinjih društava pčelari dobijaju subvencije, od države, u iznosu od 720 dinara, po košnici plus oprema.

Izvor: Blic

Photo: Pixabay