Naslovna Vesti Ekonomska podrška ženama Kolubarskog okruga

Ekonomska podrška ženama Kolubarskog okruga

359
0
pixabay
Poljoprivredice Kolubarskog kraja moći će svoju ideju da razviju u delo, foto pixabay

Projekat „Ekonomsko osnaživanje žena u poljoprivredi“ traje godinu dana i sprovodi se na teritoriji celog Kolubarskog okruga. Žene koje se bave poljoprivredom su u Maloj sali Gradske uprave žene poljoprivrednice Kolubarskog okruga imale priliku da pogledaju informator i da se prijave za učestvovanje u projektu, navodi se na zvaničanom sajtu Grada Valjeva.

Poljoprivrednice koje se prijave mogu očekivati da steknu znanja iz oblasti pisanja projekata, izrade biznis i strateških planova, istraživanje tržišta i kako korišćenjem novih tehnologija dobiti nove kupce za svoje proizvode. Tokom celog procesa predavači će poljoprivrednicama pružati podršku i osigurati da napišu svoje projekte kojima će konkurisati za nabavku opreme ili nečega drugog što one prepoznaju da im je neophodno.

Pored toga, poljoprivrednicama se obezbeđuje izrada sajta i veb platforme kroz koju će moći da se promovišu, povezuju između sebe i da budu dostupnije kupcima, kao i povezivanje u udruženje poljoprivrednica Kolubarskog okruga koje će one same voditi nakon isteka ovog projekta. Aktivnosti obuhvataju i putovanja, posete drugim udruženjima poljoprivrednica, nagrađivanje najuspešnije napisanih biznis planova i učešće poljoprivrednica u procesu donošenja akata koji se tiču žena u poljoprivredi u zavisnosti od njihovog interesovanja.

„Kroz ovaj projekat ćemo proći edukativnu fazu gde ćemo ideju koju imamo smestiti na papir i dati donatoru, kao nešto što će oni podržati. Edukacije će se održavati u Valjevu, Ubu, Mionici i Lajkovcu, a prevoz i troškove će pokriti organizatori. Druga faza je umrežavanje žena iz Kolubarskog okruga, odnosno cilj je da 120 poljoprivrednica osnuju svoje sopstveno udruženje, „Žene poljoprivrednice Kolubarskog okruga“. Udruženje će imati sedište u Valjevu, ali sa poslovnicama u svim ostalim opštinama. Sredstava ima, ali nam nedostaju ideje“, rekla je koordinatorka ovog projekta Jelena Ružić.

Od poljoprivrednica se očekuje da aktivno učestvuju u predviđenim aktivnostima i da imaju želju da rade na popravljanju svog položaja na tržištu rada, a svi predavači koji budu angažovani će biti dostupni za bilo koji problem ili pomoć ako žene ne budu bile u mogućnosti da dođu na sve aktivnosti.

Mogu se prijaviti sve žene sa teritorije Kolubarskog okruga koje su vlasnice ili nosioci poljoprivrednog gazdinstva, a imaju mogućnosti i volju da izdvoje svoje vreme da dobiju nova znanja koja će im kasnije koristiti da ekomski jačaju svoja gazdinstva. Prijava se može potvrditi do 1. novembra putem ovog linka.

Izvor: valjevo.rs

 

Julijana El Omari