Naslovna Vesti Ekonomski stručnjak Milenko Dželetović o proceni štete nakon poplava: Najmanji gubitak 25...

Ekonomski stručnjak Milenko Dželetović o proceni štete nakon poplava: Najmanji gubitak 25 miliona! Poljoprivrednicima se loše piše?

547
0
Izvor: Pixabay

Doktor ekonomskih nauka Milenko Dželetović razgovarao je o proceni štete nakon poplava, koje su prethodnih dana pogodile Srbiju, ali i ostalim nedaćama sa kojima su se ove godine susreli poljoprivrednici Srbije.

,, Prirodne nepogode postale su dominantne, ne samo u Srbiji, nego i u regionu. To je nešto što ne možemo preduprediti, ono što moramo da uradimo jeste da izvučemo pouku iz svega što nam se dešava.“ – počeo je svoje izlaganje prof. dr Dželetović.

Image by Сергей Шабанов from Pixabay

Poplave bujaju

Ekonomski stručnjak, ali i predsednik ekonomskog saveta SNS-a prokomentarisao je činjenicu da tamo gde je postavljena regulacija prilikom poplava 2014. godine, voda nije probila:

,, Veoma je teško u kratkom vremenskom intervalu urediti putnu, saobraćajnu infrastrukturu zbog ogromnih investicija. Nisam pristalica svaljivanja tereta na prošla vremena, ali 30 godina nijedan ašov nije zakopao pri uređenju kanala Dunav-Tisa- Dunav, Ibar-Lepenaca, u uređivanju rečnih korita… o primeni drugih mera sprečavanja bujica da i ne govorim. Tamo gde je bila obaveza republike, mnogo su smanjena dejstva bujice, tamo gde su lokalne samouprave se dosta zatajilo i tu će u vremenu koje dolazi, u smislu prevenetivnih mera biti uloženo truda i energije. Naročito ako imamo u vidu značaj poljoprivrede i prehrambene industrije za ukupnu ekonomsku aktivnost zemlje.“– objasnio je Dželetović.

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Mnogobrojni komentari koji su se ovih mogli čuti tiču se uticaja poplava na budući privredni rast Srbije, ali i predviđanja da će Srbija dostići privredni rast EU tek 2025. godine:

,, Direktna procena štete je 25 miliona, što je najmanje… Nemojte samo da gledamo poplave, ove godine smo imali i sušu, kasnila je setva prolećnih useva, takse koje je Priština uvela (oko pola miliona), kasni mrazevi koji su uništili malinjake… Međutim, to nije sve, mi imamo korigovane stope rasta, koje ne koriguje MMF, ni Svetska banka.“ – istakao je Dželetović.

Image by Peggychoucair from Pixabay

Međutim, i MMF i Svetska banka predviđali su da je Srbija najperspektivnija zemlja u regionu, da se očekuje veliki privredni rast i velike investicije:

,, To je istina, ali je neminovno da će poplave značajno uticati na zacrtane performanse, posebno uticajem na prerađivačku prehrambenu industriju koja, zajedno sa primarnom poljoprivrednom proizvodnjom, bezmalo čini 1/5 bruto društvenog proizvoda.“ – objasnio je Dželatović.

Image by Bernhard Jaeck from Pixabay

Milenko Dželetović je procenio sve

Milenko Dželetović je procenio sveobuhvatnu štetu, koja cele godine prati poljoprovrednike Srbije

,, Procene su da će samo žetva, odnosno rod pšenice, podbaciti 15%. Ukoliko dođe do novih padavina, to će dodatno umanjiti. Velika je verovatnoća da će velika površina zasejanih površina pod kukuruzom morati ponovo da se presejava. Tu su već Ministarstvo poljoprivrede i robne rezerve reagovali sa pripremljenim setvenim materijalom. – objasnio je Dželetović.

Image by Hans from Pixabay

Tom prilikom je dodao da je krucijalna koordinacija lokalnih samouprava i Ministarstva poloprivrede, ali i priznao da će priroda postajati sve izazovnija za kreatore ekonomske politike i uopšte čovečanstvo. „Moramo da budemo odgovorni, jer danas proizvodimo za sutra, za našu decu.“ – zaključio je Dželatović.

S.Š.