Naslovna Vesti EKSKLUZIVNO BRANISLAV NEDIMOVIĆ ZA EMISIJU „BOLJA ZEMLJA“: Cena junadi će uskoro skočiti,...

EKSKLUZIVNO BRANISLAV NEDIMOVIĆ ZA EMISIJU „BOLJA ZEMLJA“: Cena junadi će uskoro skočiti, isplate zaistalih subvencija sledeće nedelje! (VIDEO)

1536
0

Kao što smo ranije najavljivali, gost emisije „Bolja zemlja“ bio je ministar za poljoprovrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Gospodina Nedimović prokomentarisao je netačne navode o ceni malina, te jasno dao do znanja kakva je trenutna situacija na domaćem tržištu kada je ovo voće u pitanju:

Izvor: Shutterstock/Miljan Zivkovic

„Meni samo jedna stvar smeta. Pre nekoliko dana pojavila se informacija o hladnjači u Loznici i ceni malina od 100 dinara, to se prihvatilo u roku od 20 minuta kao pravilo. To naravno nije tačno! Sedam, osam hladajača je izašlo sa cenama od 140,150 dinara. Oni što nude 140 imaju i određene beneficije, ima tu raznih kombinacija“, objašnjava ministar poljoprivrede i ističe veliko zadovoljstvo što su se neke stvari u poslednje vreme u domaćoj poljoprivredi „pomerile“.

Na temu zaostatka poslovanja sa turskim tržištem po pitanju izvoza junećeg mesa iz Srbije, ministar je izjavio ekskluzivno za naš sajt da će se saradnja uskoro nastaviti:
„Podsećanja radi, mi smo imali situacija poslednjih 20godina da je cena mesa bila 1,7/1,8 evra po kilogramu. Onda smo „otvorili“ priču sa Turskom i za šest meseci izvezli 5.000 tona, iako bi mnogi analitičari rekli da to nikada nećemo postići. Cena je skočila na 2,4/2,4 evra. Onda dolazimo u situacija da od Nove godine Turska nije uvozila, ali ne samo iz Srbije, već i Ukrajine, to su neki njihovi unutrašnji problemi“, kazao je ministar Nedimović i dodao da je prema izveštajima turskih medija najplaćenija govedina bila iz Srbije.

Boravak turskog ministra u Srbiji

Prema rečima ministra Nedimovića 4. jula turski ministar poljoprivrede boraviće u Srbiji, a po dogovoru koji postoji, od tog dana kreće izvoz 7.000 tona izvoza mesa iz Srbije za Tursku:
„To praktično znači da krećemo sa cenama i izvozom kao od juna i jula prošle godine, pa do kraja godine. Nadam se da ćemo za 6 meseci ispuniti kvotu od 40. Siguran sam da će od 4. Skočiti tražnja i za junadima, što se cena tiče, one neće skočiti malo, već drastično“, rekao je Nedimović i izrazio žaljenje što se dogodio zastoj izvoza par proteklih meseci.

Minisar Nedimović govorio je na temu subvencija za stočarstvo, zaostalim subvencijama, ali i uredbama subvencija za ovu godinu?

„Što se tiče subvencija za 2018. Godinu ostalo nam je još 5%, to su oni zahtevi koji su išli na dopunu, prosto se ne podudaraju brojevi itd. Imali smo 160 ukupno predmeta, 3% nam je ostalo, to će do kraja nedelje biti kompletno završeno. Bavićemo se 2019. godinom, hvala Bogu, para imamo dovoljno, istakao je gost emisije „Bolja zemlja“.

Detaljno šta je ministar rekao u emisiji „Bolja zemlja“ možete pročitati na linku OVDE!

Bolja zemlja