Naslovna Poljoprivreda Zaštita bilja Everest za bezbedno prezimljavanje biljaka!

Everest za bezbedno prezimljavanje biljaka!

9408
0

Zaštita voćnjaka posle berbe

U jesen, nakon završene berbe, počinje priprema voćnjaka za narednu vegetaciju. Radovi u voćnjaku počinju sa održavanjem higijene (uklanjanje osušenih stabala, suvih polomljenih grana, trulih plodova, sakupljanje opalog lišća i plodova koji su česti izvori zaraze za narednu godinu) i zaštitom biljaka.

Ovu zaštitu voćaka možemo podeliti u dve posebne mere i to:

1. Jesenji tretman voćaka češće nazivan “plavo prskanje” koje se izvodi od oktobra do decembra.

2. Zimski ili rano prolećni treman voćaka koji se obavlja od februara do početka vegetacije

Jesenji tretman voćaka

Jesenje prskanje voćaka i vinograda je višestruko korisno a kod koštičavog voća i obavezna mera zaštite.

Prouzrokovači mnogih bolesti prezimljavaju u krošnji voćaka, skriveni u pukotinama kore, pupoljcima, rak ranama, trulim organima i drugim skrivenim mestima. Da se infekcija ne bi ostvarila tokom kasne jeseni i blagih zimskih meseci, patogeni se uništavaju na mestu njihovog prezimljavanja.

Vreme tretiranja

Jesenja zaštita se sprovodi tokom oktobra i novembra, primenom preparata na bazi bakra. Na ovaj način smanjuje se potencijal za infekcije koje tokom godine mogu da ostvare prouzrokovači vrlo rasprostranjenih oboljenja voćaka i vinove loze, kao što su npr. sušenje cvetova i grančica i mrka trulež plodova koštičavog voća, bakteriozna plamenjača jabučastog voća, kovrdžavost lista breskve, rogač šljive, šupljikavost lista, krastavost ploda koštičavog voća i crna pegavost vinove loze.

Tretiranje je potrebno sprovesti po tihom vremenu, bez vetra, kako bi se sprečilo zanošenje preparata i kada je temperatura oko 10°C. Ukoliko se na stablu nalazi dosta lišća, obavezno treba takve voćke protresti kako bi se ona oslobodila bar 2/3 lišća, pa tek onda obaviti prskanje.

Prilikom izvodjenja prskanja posebno treba obratiti pažnju da voćke u celosti i ravnomerno budu prekrivene depozitom rastvora za tretiranje. S obzirom da sredstva za jesenje prskanje imaju plavičastu boju, pa prilikom tretiranja i ceo voćnjak dobija plavu nijansu to može pomoći da se uoče eventualni propusti i ponovi prskanje izostavljenog mesta.

Zaštitnu opremu koristiti u skladu sa preporukom navedenom u uputstvu za primenu preparata.

Za izvodjenje ,,plavog prskanja” Chemical Agrosava preporučuje preparat Everest u koncentraciji primene od 0,4% (40 ml preparata u 10 l vode). Everest je folijarni kontaktni fungicid, hromistacid i baktericid sa preventivnim delovanjem. Preparat sadrži bakar hidroksid u količini od 368,5 g/l odnosno 240 g bakarnog jona/l, formulisan je u obliku koncentrovane suspenzije, što olakšava njegovu primenu.

Dipl. inž. polj. Jovanka Petrović