Naslovna Uredbe Evo kako Mađarska brine o svojim sunarodnicima!

Evo kako Mađarska brine o svojim sunarodnicima!

927
0
madjari u srbiji
foto: Pixabay.

Da Mađarska brine i ulaže u svoje sunarodnike i njihova poljoprivredna gazdinstva u Srbiji, odavno je poznata stvar. Nova mehanizacija, velike subvencije, prvo od svoje matične države, a zatim i od AP Vojvodine.

Četiri godine unazad, mnogi bi rekli dug vremenski period, Vlada Mađarske putem konkursa koji raspisuje Fondacija Prosperitati. Ogromna sredstva, upoređujući sa nama dostupnim, više od 20 miliona evra, koja su dostupna državljanima Mađarske, a na raspolaganju su im za ulaganje u tehnološki razvoj, a pored toga i u turizam.

Uvek treba ulagati u privredu i poljoprivredu, kako bi domaćini mogli uvek da budu u korak sa svetom, kako u pogledu savremene i moderne mehanizacije, tako i u pogledu kvaliteta i prinosa. Poljoprivreda se u svetu razvija takvom brzinom, da promene i reforme u samoj proizvodnji moraju da se dešavaju u skladu sa aktuelnim dešavanjima na svetskoj sceni.

Pored Vojvodine, cela Srbija je doživela da nezaposlenost nije više najveći problem, sada je na redu ulaganje u tehnologiju. Sunarodnici Mađarske koji žive u Vojvodini se itekako mogu pohvaliti pozamašnom i na prvi pogled, reklo bi se, zapanjujućom mehanizacijom, naravno ako je poredimo sa prosečnim i realnim stanjem.

Svega ovoga ne bi bilo, da država Srbija nije prijatelj Mađarskoj, njenom narodu i projektima nalik ovome. Naša država je pokazala spremnost, odlučnost i odgovornost u ovakvim situacijama, svesno podržala inicijativu Saveza vojvođanskih Mađara i otvorila vrata novim ulaganjima.

„Novi konkursni krug omogućiće realizaciju većih razvojnih poduhvata u sferi razvoja tehnologije, za šta je namenjeno oko 10 miliona evra, minimalni iznos za koji se može aplicirati je 100.000 evra, a maksimalni 3 miliona evra.“ – istakao je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

Ono što je najbitnije napomenuti, to je da nema izmena pravila, ista su kao i do sada. Slični uslovi važiće i u pogledu podsticaja i dodele sredstava za razvoj turizma.

Izvor:Večernje novosti
Miloš Stojanović