Naslovna Zdrava Hrana Evo koja je namirnica odlična zamena za meso!

Evo koja je namirnica odlična zamena za meso!

1196
0

U Bibliji se pominje da je pre 4.000 godina Ezav prodao svoje prvenaštvo bratu Jakovu za tanjir sočiva. Seme je pronađeno u egipatskim piramidama koje su stare više od četiri milenijuma. Podanici su ga ostavljali kao hranu za faraone i bogove.
Pretpostavlja se da je sočivo prva namirnica koja se počela uzgajati još u mlađem kamenom dobu. Potiče, najverovatnije, iz jugozapadne Azije, odakle se preko Sredozemlja proširilo u Evropu. Pronađeno je na arheološkim nalazištima Bliskog Istoka, starim 8.000 godina, i u grobnicama egipatskih faraona.

Foto: Pixabay

Vekovima se sočivo koristilo u ishrani uz još dve tradicionalne namirnice koje su se uz njega uzgajale – ječam i pšenicu.
Sočivo se ubraja u grupu zrnastih mahunarki, zajedno sa pasuljem, graškom, bobom i slanutkom. Poznato je oko četrdesetak sorti koje se razlikuju po boji, veličini i obliku. Biljka ima jednu i razgranatu stabljiku visine 15‒75 cm, sastavljenih listova. Cvetovi su bele, ljubičaste ili svetloplave boje, a iz njih se razvijaju mahune sa 1‒2 semenke. Sitnosemeno sočivo ima sitne do srednje velike mahune sa semenkama prečnika 3‒6 mm, a krupnosemena podvrsta ima krupne pljosnate mahune i pljosnato seme prečnika 6‒9 mm, raznih nijansi. Kod nas se najčešće kuva smeđe sočivo, a može se naći i zeleno, narandžasto i crno.

Foto: Pixabay

Za razliku od nekih vrsta mahunarki, kao što su npr. soja, kikiriki i slanutak, sočivo je siromašno mastima. Sadrži značajne količine vitamina i minerala, odličan je izvor tiamina, vitamina B6, fosfora, magnezijuma, gvožđa i cinka. Dobar je izvor riboflavina i niacina, a sadrži i folat i kalcijum. Sočivo ne sadrži zasićene masnoće, kao ni štetni holesterol, a izvanredan je izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana.
Rastvorljiva vlakna snižavaju nivo glukoze i holesterola u krvi, čime smanjuju potrebu za insulinom kod osoba obolelih od dijabetesa. Nerastvorljiva vlakna pospešuju probavu i skraćuju vreme zadržavanja hrane u probavnom traktu i na taj način smanjuju rizik od raka debelog creva. Visok sadržaj vitamina B-kompleksa povoljno utiče na nervni sistem, a visoki sadržaj gvožđa pomaže u sprečavanju slabokrvnosti.
Čuva se u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom, suvom i tamnom mestu do 6 meseci. Kuvano sočivo može se čuvati u frižideru do 3 dana.
Sočivo se odlično slaže sa paradajzom, lukom, belim lukom, mesom, suhomesnatim proizvodima, maslinovim uljem, ovčjim i kozjim sirevima. Može se poslužiti kao glavno jelo, u obliku variva ili supe, kao prilog mesu, u kombinaciji s testeninom, palentom, kao salata ili namaz. Brašno od  sočiva može se mešati s brašnima žitarica u pripremi hleba i kolača. U našoj kuhinji ova mahunarka se vrlo malo koristi, dok je svetske kuhinje upotrebljavaju na pomalo egzotičan način. Indijska kuhinja svakako prednjači u pripremi raznih jela od sočiva. Bengali dhal je gusta supa od žutog razdvojenog sočiva koja je zbog dodatka čilija i grožđica istovremeno i ljuta i slatka. Piletina sa sočivom uz dodatak paradajza i začina – čilija, gorčice, lišća limete i korijandera, salata od sočiva uz dodatak narendanog krastavca, kokosa, đumbira, limete i čilija, tanki hleb od brašna od sočiva, papad, pržen ili pečen na žaru ili dosai, palačinke od fermentisanog testa koje se priprema od riže dugog zrna i razdvojenog sočiva, neka su od jela sa sočivom u kojima su ukusi namirnica uobičajenih za to podneblje spojeni na vrlo maštovit način.

MOŽE DA ZAMENI MESO

Proteini iz sočiva su vredan izvor belančevina, pa je zbog toga dobra zamena za meso. Zrna sočiva sadrže fitate, supstance koje sprečavaju apsorpciju minerala jer inhibiraju tripsin, enzim važan za dobro varenje.
Dejstvo fitata ćete znatno umanjiti ako sočivo preko noći potopite u toplu vodu. Tako će se sadržaj fitata smanjiti, pa će organizam dobro iskoristiti obilje gvožđa, magnezijuma, fosfora, molibdena, mangana, cinka i kalijuma. Bogato je vitaminima B1 i B9. Idealna je namirnica za one koji imaju velike intelektualne napore jer se ugljeni hidrati polako razgrađuju, tako da se dugo ne menja količina šećera u krvi.
Sočivo ima isti glikemijski indeks (Gi) kao crna čokolada i dobro je za ishranu obolelih od dijabetesa. Glikemijski indeks predstavlja brzinu kojom raste nivo šećera u krvi posle uzimanja hrane.
Preporučuje se kombinovanje sočiva sa različitim žitaricama u istom obroku, jer se samo na taj način dobija uravnoteženi sastav esencijalnih aminokiselina neophodnih ljudskom organizmu.
Osim toga, zbog bogatstva u proteinima poželjno je da se kombinuje i sa jajima i mesom. Sočivo kuvajte sa tri puta više vode od količine sočiva.
U salati sočivo dobro ide uz svežu papriku i začinsko bilje. Kuvano sočivo dobiće lepši ukus ako mu dodate beli luk, đumbir i maslinovo ulje.