Naslovna Vesti Evo šta je od voća i povrća zabranjeno da se unese na...

Evo šta je od voća i povrća zabranjeno da se unese na teritoriju EU, osim ako imate ovaj papir

Ministarstvo moli građane da poštuju ovu odluku Evropske komisije prilikom prelaska granice sa drugim zemljama EU.

762
0

skladu sa novim EU propisima koji uspostavljaju novi režim zdravlja bilja u EU (EU Uredba 2016/2031 i EU Uredba 2019/2072) koji su stupili na snagu 14. decembra ove godine sve vrste regulisanog bilja i  biljnih proizvoda uključujući i plodove voća i povrća u ličnom prtljagu putnika zabranjeni su za unošenje na teritoriju EU,  osim ako je za njih izdat fitosanitarni sertifikat.

„Navedena mera zabrana odnosi se na bilje i biljne proizvode poreklom iz svih trećih zemalja. Za sada bez fitosertifikata mogu se unositi samo plodovi banane, ananasa, kokosa, urmi i malajskog drveta Durio zibethinus“, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kako dalje navode, u navedenim propisima je precizirano da se neće odnositi na male količine bilja i biljnih proizvoda koje Evropska komisija bude utvrdila u skladu sa posebnim procedurama.

„Povodom tumačenja i primene novih propisa, oglasilo se i Ministarstvo poljoprivrede Mađarske saopštenjem od 18.12.2019. godine da je Odlukom nadležnih organa Republike Mađarske  odlučeno da za unošenje voća i povrća u ličnom prtljagu u količini do 5 kg nije potreban fitosanitarni sertifikat. Mera se odnosi samo na robu koja stiže u putničkom prtljagu i samo na graničnim prelazima u Mađarskoj dok Komisija ne utvrdi odgovarajući prag za male pošiljke bilja i biljnih proizvoda“, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Do donošenja novih EU propisa koji će definisati izuzeća u skladu sa procenjenim rizikom u pogledu  „malih  količina“  ministarstvo moli građane da poštuju ovu odluku Evropske komisije prilikom prelaska granice sa drugim zemljama EU.

„Fitosanitarne preglede pošiljaka bilja i biljnih proizvoda i izdavanje fitosanitarnih sertifikata na području Republike Srbije obavljaju Poljoprivredne stručne i savetodavne službe (PSSS), po zahtevu stranki. U slučaju potrebe izdavanja fitosanitarnih sertifikata fizičkim licima građani se mogu obratiti najbližoj poljoprivrednoj službi“, stoji u saopštenju ministarstva.