Naslovna Vesti EVO ŠTA ZAHTEVA BROKOLI!

EVO ŠTA ZAHTEVA BROKOLI!

1989
0

Lako se bere, a teško čuva, karakteristično je za brokoli! Bere se kada se u centralnoj ruži cvetovi još nisu otvorili!

Berbu brokole treba početi kada su cvasti prečnika do 20 cm, mase do 500 grama, to je otprilike dva-tri meseca nakon rasađivanja, kao i kod karfiola i ostalih kupusnjača. Bere se kada se u centralnoj ruži cvetovi još nisu otvorili. Ruža se seče sa drškom, ne manjom od 12 cm, koja ne sme da otvrdne, odnosno odrveni.

Kada se iseče ruža sa drškom, počinju da se razvijaju bočni izdanci, koji se seku na svaka dva do četiri dana. Tako se period berbe, u zavisnosti od klimatskih uslova, lokaliteta i kondicije biljke, produžava čak i do 80 dana.

U hladnijim klimatskim zonama, berba se obavlja na četiri do sedam dana, a u toplijim na dva do pet dana. Ukoliko su ispoštovane sve agrotehničke mere u proizvodnji, postiže se dva do tri puta ekonomski isplativa berba.

Prilikom berbe brokole treba voditi računa o tome da optimalna zrelost ruže za branje traje svega nekoliko dana i ako se tada ne obere, dolazi do otvaranja cvetova i u tom slučaju brokola više nema nikakvu upotrebnu vrednost, pogotovo ako se to poklopi s visokim temperaturama i niskom vlažnošću vazduha.

Brokola se može čuvati utrapljena, pri temperature do 4 oC i vlazi do 95%. Na ovaj način se može čuvati nedelju dve dana i po ovom pitanju je osetljivija od ostalih kupusnjača koje se mogu čuvati do mesec dana, a kupus i do četiri meseca.

Od svih kupusnjača, kada su u pitanju čuvanje i najniža temperature čuvanja brokola, uz karfiol, spada u umereno osetljive, za razliku od zelene salate, koja je izuzetno osetljiva, ili kupusa i kelerabe, koji su malo osetljivi. Najniža temperatura na kojoj se kupusnjače mogu čuvati, a da ne dođe do oštećenja je 7 oC, a kod kelerabe 3 oC.

 

 

M.S.