Evropa: širenje bolesti afričke kuge svinja

  470
  1566

  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za veterinu izdalo je saopštenje, 01. avgusta 2017. godine, o širenju afričke kuge svinja(AKS) u istočnoj Evropi, kao i da je deo Republike Srbije ugrožen pojavom ove bolesti (posebno u pograničnom pojasu prema Rumuniji).

  U saopštenju ministarstva piše da je u Evropi bolest zabeležena u sledećim državama: Litvaniji, Letoniji, Poljskoj, Rusiji, Ukrajini, republici Češkoj, i Rumuniji. Na osnovu pravilnika koji je usaglašen sa EU, ministarstvo je donelo niz mera o sprečavanju unošenja ove zarazne bolesti u Srbiju.

  Ovim merama zabranjen je prevoz i uvoz domaćih i divljih svinja, mesa i mesnih prerađevina, kože i sporednih proizvoda životinjskog porekla iz zemalja u kojima je prijavljena pojava AKS. Dozvoljen je uvoz termički obrađenih proizvoda životinjskog porekla, kako navode u saopštenju, na temperaturi od +80 stepeni celzijusa. Radi sprečavanja pojave ove bolesti Uprava za veterinu je izradila I posebna uputstva za uzgajivače svinja ( možete ih preuzeti na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede).

  Afrička svinjska kuga je smrtonosna bolest za svinje, ali se ne prenosi na čoveka. Za sada ne postoji vakcina protiv ove bolesti.

  Prethodni tekstAna Brnabić o novim merama Hrvatske!
  Sledeći tekstNovo – veštačko osemenjavanje pčelinjih matica

  Коментари су затворени.