Falabella – minijaturna vrsta konja

  4813
  0

  Porodica Falabella u Argentini bavi se selektivnim uzgojem mini konja, pa je po njima ova minijaturna vrsta dobila ime Falabella.

  To su konji nastali ukrštanjem šetlandske kobile i malog punokrvnog engleskog pastuva. Najmanja je bila kobila Sugar Dunpling u SAD-u, visoka samo 51 cm, dok je njena težina iznosila 13,5 kg.

  Nisu namenjeni za jahanje. Njihov kostur je prilično slab. Slabe su im noge, loš im je spoj leđa, ramena su visoka i ravna i sama visina ne omogućava jahanje na njima. Javljaju se u svim bojama, od crnih, belih do šarenih i krem. Vesele su naravi i umiljatog ponašanja. Zbog toga su idealni za decu i oduševiće ih. Oni su jednostavno stvoreni za gledanje.

  Većina ovih konja se smatra inteligentnim i lako mogu da se istreniraju. Zbog svoje veličine mogu ih jahati samo mala deca.

  Kao i sve životinje, falabelle su kao bebe jednostavno neodoljive, ali i kada odrastu nikad nisu više od metra, a prosečna visina im je oko 70 cm.

  Ranije je uloga ovih konja bila da vuku vagonete u rudnicima i to sve do 1972. godine, kada je u SAD-u zabranjen rad konja u rudnicima.

  U Srbiji, ove konje možete videti na ranču porodice Živković, nedaleko od Beograda. Mi smo imali priliku da jedno popodne provedemo na ovom ranču i uživamo u lepotama koje pruža.

  Prethodni tekstSve što do sada niste znali o IPARD sredstvima!
  Sledeći tekstNajbolji način naklijavanja krompira!