Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Gajenje rotkvica u plastenicima

Gajenje rotkvica u plastenicima

1939
0

U zaštićenom prostoru, rotkvica se najčešće gaji u jesen i u proleće, ali je veoma pogodna za kontinuiranu proizvodnju, pre svega zbog kratke vegetacije.

Rotkvica je osvežavajuće povrće ukusnog i zadebljalog korena, okruglog, pljosnatog ili izduženog oblika, ujednačene bele do crvenoljubičaste boje. Niče na temperaturi od 2 do 3 °C, mada je optimalna temperatura je oko 22 °C. Za rast korena najbolja je temperatura od 16 do 18 °C. Mlade biljke mogu podneti do –3 °C, a u tehnološkoj zrelosti i niže (–10 °C). Pri visokoj temperaturi (iznad 25 °C) i nedostatku vode, koren postaje grub i smežuran.

U zaštićenom prostoru, rotkvica se najčešće gaji u jesen i u proleće, ali je veoma pogodna za kontinuiranu proizvodnju, pre svega zbog kratke vegetacije. Međutim, to može predstavljati teškoću zbog nagomilavanja patogena u zemljištu.

Može se gajiti kao glavna kultura, kao prethodna ili naknadna, ali i ili kao mešana kultura (između salate, paradajza, paprike). Pored gajenja u zemljištu objekta, uspešno se gaji na stolovima, u sanducima ili u plastičnim kontejnerima, sa prečnikom saksije 6-8 cm. Uz gajenje u objektima sa grejanjem ili bez grejanja, rotkvica se uspešno gaji i u lejama, u bašti i na njivi, uz pokrivanje agrotekstilom. Na taj način se dobija 15–30 dana ranije. U zaštićenom prostoru gaje se sorte kratke vegetacije (pre svega okrugle sorte vegetacije 30–45 dana), kao što je domaća sorta verica, zatim sorte tarzan, dijana, boj, oskar. Setva je uvek sukcesivna – svakih 5–10 dana, s tim što se u objektu održava niža temperatura (12–14 °C danju i 4–8 °C noću).

Sadnja

Seje se u pripremljeno zemljište, u pantljike od 10 do 20 redova. Rastojanje između pantljika je 40 – 50 cm, između redova 10 – 15 cm, a u redu 3 – 5 cm. Seje se plitko, do 2 cm, najčešće 3 – 4 gr semena/m². U zavisnosti od sorte, dobija se 150 do 300 biljaka/m². U periodu nicanja, potrebna je temperatura oko 18 – 20 °C u sunčanim danima, odnosno oko 12 °C kada je oblačno. Posle nicanja temperatura je niža za 5 – 6 °C, a u fazi formiranja zadebljalog korena optimum je 12 – 14 °C, a noću 4 – 8 °C.

Rotkvica dobro podnosi nižu temperaturu (kratkotrajno čak i mraz do –3 °C), ali kratkotrajnu visoku temperaturu (do 35 °C) može da podnese samo pri intenzivnoj osvetljenosti.

U toku oblačnih zimskih dana, ako je u objektu temperatura 20 °C, izostaće obrazovanje korena. Rotkvici je potrebno mnogo svetlosti.

Zalivanje

U toku zime potrebna su 1 – 2 obilna zalivanja sa 10 – 30 l/m². U proleće se zaliva svakih 5 – 7 dana sa 10 – 20 l/m². Za uspešan rast korena potrebna je relativna vlažnost vazduha do 80%. Pri visokoj vlažnosti jako se razvija rozeta, a pojavljuju se i oboljenja.

Zemljište

Za uspešnu proizvodnju rotkvice neophodno je strukturno zemljište, a potrebe za hranivima su relativno male. Zato pri gajenju u optimalnom zemljišnom supstratu nema potrebe za dopunskim đubrenjem. Na manje plodno zemljište unosi se 50 gr azota, 100 gr fosfora, 120 gr kalijuma i 50 gr magnezijuma po kvadratnom metru. Za ostvarivanje visokog prinosa, prihranjuje se jednom, sa 50 gr N/m², u fazi dva do tri prava lista.

Berba

Berba rotkvica traje 7 – 14 dana, pri čemu se nedeljno bere jednom do dva puta. Međutim, najveći značaj ima jednokratna berba, koja se ostvaruje preciznom setvom na naznačenom rastojanju. Rotkvica se ne može čuvati duže od jednog dana. Vreme berbe zavisi od vremena setve, a prinos se kreće od 250 do 300 komada/m² (oko 4 kg/m²).

 

 

 

Prethodni tekstProdavao piliće zaražene salmonelom!
Sledeći tekstNove procene Evropske komisije