Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo GIZ: Edukacija pčelara!

GIZ: Edukacija pčelara!

772
0
foto: Pixabay
foto: Pixabay

Nemačka agencija za međunarodnu saradnju GIZ, stalna radna grupa za regionalni i ruralni razvoj jugoistočne Evrope i savez pčelarskih organizacija Srbije organizuju okrugle stolove na temu borbe protiv trovanja pčela.

Okrugli stolovi će biti održani u Beogradu, Surdulici i Bosilegradu, a teme će se odnositi na važnost pčela kao oprašivača, nekontrolisanu upotrebu pesticida i tretman otrovnih pčelinjih društava.

Kako kažu organizatori, učesnici ovih okruglih stolova će biti eminentni stručnjaci i pozivaju zainteresovane nadležne državne organe koji obezbeđuju primenu zakona, svetodavne stručne službe, voćare i pčelare, kao i ostalu zainteresovanu javnost da aktivnim učešćem daju doprinos u radu okruglih stolova.

„Pčele su glavni oprašivači biljaka, svaki treći zalogaj koji pojedemo je zahvaljujući njima. Još je Ajnštajn rekao: „Kada nestanu pčele, za četiri godine će nestati i čovečanstvo“.

Pčele najviše ugrožava neodgovorna upotreba pesticida u poljoprivredi, zaprašivanje krpelja i komaraca.

Jedan od glavnih razloga za organizovanje okruglih stolova je to što je domaće ali i svetske stručnjake zabrinulo masovno uginuće pčela nekoliko godina unazad. Da se to ne bi nastavilo, neophodno je posvetiti se tom problemu.

Neobazrivo čovečanstvo i nekontrolisana upotreba pesticida, dovela je u opasno veliki broj biljnih vrsta, za čije su oprašivanje najodgovornije pčele. Srbija, kao zemlja koja ima najviše košnica po jednom stanovniku, ne sme da dozvoli da se ovakvo stanje nastavi.

 

M.S.

Izvor: Naša sela