Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Godišnje po kokici 156 PILIĆA – najsavremenijom TEHNOLOGIJOM

Godišnje po kokici 156 PILIĆA – najsavremenijom TEHNOLOGIJOM

447
0
pixabay
Savremenim inkubatorom do kvalitetnih pilića, foto pixabay

Dok se u Srbiji proizvede 50 miliona pilića, od toga samo Stanojlovići iz Glibovca proizvedu 20 miliona. U ovom poslu već 25 godina, podigli su nivo tehnologije na najviši mogući u ovom trenutku, pa na godišnjem nivou po kokici proizvedu do 156 pileta, sa najmanjom stopom morataliteta.

„Mašine smo kupili u junu, montirali u julu i one predstavljaju poslednju reč tehnike u svetu, naročito kad je reč o inkubatoru za izvođenje pilića. Jako mali broj inkubatorskih stanica u Evropi ima tu tehnologiju, jer se pojavila bukvalno pre godinu dana“, kaže Igor Stanojlović u emisiji Bolja zemlja.

Da bi se dobilo 156 pileta po kokici mora da se vodi računa o svakom detalju; temperaturi objekta, osvetljenosti, ishrani. U slučaju Stanojlovića, proizvodnja pilića počinje tako što jednodnevni roditeljski pilići prebacuju na odgojnu farmu u Azanji, gde se odgajaju do 24 nedelje. To vreme je najvažnije u odgoju pileta.

Kokice svoja jaja snesu u automatska gnezda, tako da se dobija manji procenat pologa, prljavih i polomljenih jaja. Postoji samo jedan radnik koji čistim rukama, ta jaja skida sa pokretne trake na ramove na kolicima, kako bi bila što zdravija. Ipak, ono što je najsavremenije u čitavom rocesu proizvodnje jeste specijalni inkubator.

„Inkubator meri temperaturu u jajetu, prati količinu ugljen dioksida. O čemu se radi? U trenutku kada se kod pileta razvijaju pluća, vazdušne kese i krvni sudovi, inkubator smanji kiseonik i poveća ugljendioksid, da bi se tako stimulusao razvoj pluća i krvotoka. Zatim, meri se masa jajata, kontroliše se da ne padne više od 10 odsto mase jajeta. Kako masa pada, tako mašina povećava vlagu. Najvažnija stvar je merenje koncentracije ugljen dioksida u samim mašinama, koji je povezan sa momentom kada pile prokljuca ljusku“, objašnjava Stanojlović.

Srbija ima najjeftiniju piletinu u Evropi, a Stanojlovići najsavremeniju tehnologiju u proizvodnji pilića – o detaljima njihove produkcije pogledajte u sledećem prilogu.

J.E.