Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Godži bobice – najlekovitije voće na svetu koje uspeva i kod nas

Godži bobice – najlekovitije voće na svetu koje uspeva i kod nas

Potiču iz daleke Kine, koriste se 6000 godina u tradicionalnoj medecini, najlekovitije su na celom svetu i mogu da se gaje kod nas.

3418
0

Godži bobice (Goji berry – Lycium barbarum) zovu i crveni dijamant, sveta biljka, vučije bobice, srećne bobice. Ovo supervoće koje ima najviše antioksidativnih svojstava može da se gaji i kod nas.

Raste kao žbunasto drvo i može narasti od 2 do 3 metra u visinu. Sadnice uspevaju i u crnici i u peskovitom zemljištu. Otporne su na niske temperature i mrazove, a tokom leta veoma je važno zalivati ih.

Plodovi su sočni, narandžastocrvene boje, duguljastog oblika, od 1 do 3 centimetra dužine, a ukus je kiselkasto-slatkast. Mogu se gajiti u baštama, na plantažama, pa čak i u saksiji.

CRNI GOĐŽI: Plodovi se beru pincetom sa peteljkom zbog oksidacije i ispuštanja soka. U poređenju sa drugim voćem, kroz prizmu nutritivnih vrednosti, kada pojedemo samo jedan gram crnih godži bobica, kao da smo pojeli 28 grama borovnice, 50 grama semena grožđa i 50 grama crvenih godži bobica.

Sade se tokom cele godine

Porodica Jovanović iz okoline Niša bavi se organskom proizvodnjom godži bobica. Odluku da počnu da ih gaje doneli su nakon što je ova lekovita biljka pomogla Ljubiši Jovanoviću u borbi protiv raka debelog creva.

“Porodično proučavamo i gajimo godži, imamo rasadnik i oglednu plantažu i cilj nam je da poboljšamo organsku proizvodnju u Srbiji, zato smo i pokrenuli projekat “Organske plantaže godžija za bolji život u Srbiji”, kaže za Bolju zemlju Ljubiša Jovanović iz rasadnika i plantaže “Goji – Ljuba i sinovi”

Oni navode da se mogu saditi tokom cele godine, od marta do kasne jeseni.

Foto: Goji – Ljuba i sinovi/Privatna arhiva

„Najbolje je da razmak između sadnica bude 1 metar, a između redova 2,5 metara. Za plantažno gajenje potrebni su stubovi i žice (špalir), sistem “kap po kap“ kao i protivgradna mreža koja ima višestruku primenu. Između redova se zaseje bela divlja detelina koja služi kao travnjak, đubri zemljište azotom, korisna je za pčele, nema freziranja zemljišta. Đubrenje i prihrana biljaka se vrši isključivo organskim pregorelim đubrivom (ovčji, živinski, svinjski, kravlji, goveđi, konjski stajnjak). Rezidba se vrši svake godine u proleće”, objašnjava naš sagovornik.

Godži cveta i rađa od juna do novembra meseca, bobice se beru ručno.

“Berba godži bobica započinje u drugoj polovini jula i zna trajati sve do decembra. Bobice sazrevaju načešće u tri talasa, a to znači da dok prve sazrevaju, u isto vreme započinje drugi krug cvetanja. Da se ubere 1 kg goji bobica potrebno je između 1 – 2 sata. Sama berba najčešće predstavlja i najveći trošak tokom sezone”, napominje za Bolju zemlju Nikola Bašić, vlasnik plantaže godži bobica iz okoline Subotice.

Najčešće bolesti koje mogu da se pojave na sadnicama su plamenjača, pepelnica i grinje.

“Kako se bavimo organskom proizvodnjom godži bobica, svi preparati koje koristmo za borbu protiv bolesti su na biljnoj bazi”, ističe Nikola Bašić.

Lekovito dejstvo

Godži bobice sadrže najviše hranljivih sastojaka na planeti.

“Pored vegetarijanskog oblika proteina bogatog esencijalnim amino-kiselinama, sadrže i  petsto puta više vitamina C u odnosu na svoju težinu od narandže. Godž bobice sadrže više od dvadeset oligoelemenata poput gvožda, bakra, kalcijuma i cinka. Najbogatiji su izvor vitamina A i karotenoida, uključujuci i beta-karoten (sa većim sadržajem beta-karotena od šargarepe), na svetu. Sadrže 18 aminokiselina od mogućih 20 kao i 5 nezasićenih masnih kiselina. Poseduju monosaharide i polisaharide što im omogućava da efikasno regulišu krvni pritisak. U svom sastavu broje mineral germanijum, koji je od velike koristi u borbi protiv kancera. Ovaj mineral u kombinaciji sa polisaharidom zaustavlja genetske mutacije koje i dovode do pojave ove opake bolesti“,  objašnjavaju iz rasadnika i plantaže Goji – Ljuba i sinovi”.

Godži bobice se najčešće koriste za detoksikaciju organizma i regeneraciju tkiva, kod muške neplodnosti (kao snažan afrodizijak), sprečavaju nastanak virusnih i bakterijskih infekcija, štite jetru i bubrege, za smirivanje nervoze.

12 različitih varijeteta godžija

Kod porodive Jovanović postoji 12 varijeteta godžija: crveni godži poznatiji kao vučja bobica (wolfberry), crveni dijamant, srećna bobica, (Goji berry – Lycium barbarum), a jedini u Evropi poseduje crni godži (Black goji berry – Lycium ruthenicum) – najlekovitiju i najprofitabilniju biljku današnjice, kao i ostale varijetete: žuti, narandžasti, purpurni, bordo i ostale.

Pospešuju pamćenje, pomažu u zaštiti od različitih oblika raka, poboljšavaju cirkulaciju, opuštaju krvne žile i dobro deluju na povišen krvni pritisak, kao i za bolesti prostate, za popravljanje vida, snižavaju holesterol i šećer u krvi, antikancerogeno deluju kod mnogih bolesti, za otklanjanje bolova u zglobovima i leđima, pozitivno utiču na ten i kvalitet kože.

Upotrebljavaju se u svežem stanju, mogu se čuvati u zamrzivaču i hladnjačama, suše se na suncu i u sušarama. Dnevna doza crvenih bobica je do dve šake, odnosno 20 do 50 grama, dok se crne bobice zbog svoje snage jedu u znatno manjoj količini – 3-6 grama (10 do 15 bobica).

100 grama godži bobica sadrži 25.300 ORAC jedinica, dok je poznato da je optimalna dnevna doza od 3.000 do 5.000 ORAC jedinica, potrebna za adekvatnu antioksidativnu zaštitu ljudskog tkiva i plazme.

Prinos i isplativost

U prvoj godini bude po neki rod, u drugoj 1 kg po sadnici, a u trećoj 3 kg roda.

“Svake naredne godine biljka utrostručuje rodnost. Što znači da na 1 hektaru od 4000 sadnica, sa otkupom po kilogramu od 5 evra, zarada u trećoj godini je 60.000 eur/ha”, kažu iz „Goji-Ljuba i sinovi“ koji edukuju plantažere od formiranja zasada do rezidbe, zaštite, prihrane, berbe, skladištenje i preradu ovih lekovitih bobica.

Dejstvo matičnog soka

1. Pojačava, stimuliše i balansira imuni sistem

2. Poboljšava pamćenje

3. Pomaže u sprečavanju rasta i razvoja ćelija tumora

4. Smanjuje reprodukciju kancerogenih ćelija

5. Produžava vitalnost organizma

6. Smanjuje neželjene nuspojave nastale usled hemoterapije

7. Pomaže u borbi protiv autoimunih bolesti

8. Poseduje anti-upalna svojstva, kod mišićnih upala

9. Štiti glavne organe, posebno bubreg i jetru vrši detoksikaciju

10. Odlaže starenje ćelija

11.Suzbija hronični ili privremeni zamor

12. Poboljšava koncentraciju

13.Štiti od kardio-vaskularnih oboljenja

14. Uravnotežuje krvni pritisak (visok i nizak)

15. Uravnotežuje srčane funkcije