Goveđe meso – iz Zlatibora u Tursku

  559
  0

  Između Srbije i Turske je, u oktobru prošle godine, postignut dogovor o bescarinskom izvozu 5.000 tona goveđeg mesa godišnje. Sa prodajom goveđeg mesa, kako piše Blic, počeće se još u toku ovog meseca – otpremna stanica će biti Zlatibor.

  Za realizaciju izvoza goveđeg mesa Turci su odabrali klanicu “ Zlatibor Čajetina” zbog toga što odgovara svim njihovim standardima.

  Vlasnik čajetinske klanice Goran Vilić je izjavio za Blic da su kapapciteti zlatiborskih stočara premali, te da će se goveda otkupljivati iz cele zemlje. Dodajući da se u Srbiji dnevno može otkupiti 100 junadi. Što se tiče otkupne cene stoke, Vilić kaže da će biti tržišna, dok je kilogram simentalske rase goveda trenutno 240 dinara.

  Osim goveđeg mesa, bez carina će moći da se izveze u Tursku i 15.000 tona suncokretovog semena, 5.000 tona zrna soje, 500 tona preparata za ishranu životinja, 500 tona hrane za pse i mačke i 500 tona mantija. Takođe, Turska je odobrila Srbiji da se dupliraju kvote za izvoz graška sa 350 na 700 tona, pasulja i boranije sa 300 na 600 tona, kukuruza šećerca sa 1.000 na 2.000 i suvih šljiva sa 200 na 400 tona.

  Srbija je omogućila bescarinski uvoz iz Turske utvrđenih kvota nara, jagoda, plavog patlidžana, tikvica, stonog i suvog grožđa. Povećane su kvote pojedinih prehrambenih proizvoda koje su već bile predmet slobodne trgovine između dve zemlje.

   

  Prethodni tekstDa li je bezglutenska ishrana zdravija!?
  Sledeći tekstNajbolji način za suzbijanje puževa!