Naslovna Vesti GRADI SE NOVI NACIONALNI INSTITUT ZA VINARSTVO U SREMSKIM KARLOVCIMA!

GRADI SE NOVI NACIONALNI INSTITUT ZA VINARSTVO U SREMSKIM KARLOVCIMA!

452
0
foto: Pixabay
foto: Pixabay

Novi Nacionalni institut za voćarstvo i vinogradarstvo podiže se u Sremskim Karlovcima, koji će objedinjavati ne samo vinogradare iz Srbije, već i regiona, prenosi RTS. Pod zasadima vinove loza nalazi se 26 000 hektara, a površine se iz godine u godinu povećavaju, što je stvorilo potrebu za logističkom podrškom stručnih ljudi.

„Biće to centar snabdeven najsavremenijom opremom koja će biti na raspolaganju svim našim proizvođačima vina. Budući nacionalni institut za vinogradarstvo i vinarstvo imaće veliki značaj za naše studente, pre svega će moći na jednom mestu da savladaju teoretska i praktična znanja, istovremeno to će biti jedan centar u kome ćemo objediniti sve zainteresovane subjekte kada su u pitanju i podsticaji za vinogradarsku i vinarsku proizvodnju , navodi dekan poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.prof. dr Nedeljko Tica za javni servis.

Ideja se razvila iz potrebe da se unapredi vinogradarstvo i istaknu specifičnosti podneblja, a najsavremenija tehnika i tehnologija doprineće razvoju vinogradarstva i vinarstva čitavog regiona.

Cilj budućeg instituta jeste da edukuje i pruži adekvatne informacije, pomogne vinogradarima i pre svega da doprinese povećanju zasada pod vinovom lozom.

 

Izvor: RTS

J.E.