Naslovna Poljoprivreda Zaštita bilja Grinje su veliki problem ovih dana! – stručni savet

Grinje su veliki problem ovih dana! – stručni savet

1330
0

Pregledom zasada jabuke registrovano je prisustvo crvene voćne grinje i običnog paučinara. Ove grinje se mogu naći na naličju lista gde ispredaju paučinu koja im olakšava kretanje, a u isto vreme je i dobar vid zaštite za položena jaja. Ishranom, grinje oštećuju list koji ubrzo počinje da vene, što značajno dovodi do smanjenja prinosa i kvaliteta plodova.

Toplo vreme, intezitet svetlosti i vlažnost vazduha kakvu imamo tokom leta favorizuju razvoj grinja. Naime, one imaju pet do osam generacija godišnje, koje se često preklapaju, jer je u ovakvim uslovima dovoljno oko 15 dana za čitav životni ciklus štetočina. Ovakve karakteristike omogućavaju dostizanje veoma visoke brojnosti različitih vrsta grinja tokom letnjih meseci.

Pored voćnih vrsta na kojima se javljaju, ovih dana se simptomi mogu naći i u soji. Populacija se obično najjače razvija po obodnim redovima parcele i sada nije teško uočiti simptome na samim biljkama. Da bi se izbegle veće štete i biljke sačuvale od dodatnog stresa, potrebno je što pre suzbiti grinje. Soja je već dovoljno pretrpela usled nedostatka padavina i dodatno prisustvo grinja može da smanji već sigurno redukovani rod koji se očekuje ove godine.

Dobro rešenje za suzbijanje različitih vrsta grinja imamo u preparatu Amon 020 EW, koji se koristi u količini 1l/ha. Kada je u pitanju suzbijanje grinja u voćnjacima, primenjujemo istu količinu preparata Amon 020 EW, što znači 1,2- 1,5 l/ha (12-15 ml u 10 litara vode), po pojavi prvih pokretnih formi. Najbolje je tretmane raditi predveče ili noću i obavezno sa većom količinom vode, ako pričamo o suzbijanju u jabuci, nikako manjom od 1.000 litara po hektaru.

Preparat se može primeniti u dva tretmana, u intervalu od sedam dana i s obzirom na to da ga krasi veoma brzo delovanje na grinje, sa razlogom ga ističemo u prvi plan kad je suzbijanje ovih štetočina u pitanju. Ukoliko imate dodatnih pitanja obratite se našem stručnjaku na telefon 011/7852-767.

Master inž. polj. Dejan Reljin, Chemical Arosava