Naslovna Zdrava Hrana Hijaluronska kiselina u ishrani

Hijaluronska kiselina u ishrani

7663
0

Da li znate da postoje namirnice sa hijaluronskom kiselinom veoma korisne za naše telo? Preporučljivo je da se ove namirnice unose kroz ishranu.
Hijaluronska kiselina(HK) je u našem telu. Naša koža je tačka u kojoj je najveća koncentracija (oko 50%), ali je ima u zglobovima i hrskavici, u ligamentima, kostima, tetivama, krvnim sudovima, digestivnom traktu, srcu bešici, žučnoj kesi, bubrezima i vezivnom tkivu.


Komponenta je odgovorna za pružanje čvrstine kože, obnavlja ćelije kože i daje joj elastičnost. Ima je u kosi i noktima.
Na žalost tokom godina ovaj molekul u našem telu se smanjuje. Procenjuje se da sa 40 godina života koncentracija može biti prepolovljena, sve do jedne desetine sa 60 godina. Ovo je glavni uzrok problema sa zglobovima koji počinju da pate od ovog doba, kao i pojavu bora i opuštene kože.
Iz različitih naučnih studija, dokazano je da hijaluronska kiselina ima veliku primenu u medicini i estetici.
• Podstiče regeneraciju kože od formiranja epitela, smanjuje hrapavost novoformiranog epiderma.
• Zadržava molekule vode u koži, što joj daje mnogo mlađi i zdraviji izgled.
• Stimuliše regeneraciju zglobne hrskavice, kroz sintezu kolagena i elastina.
U mestu Yusurihara, Tokio, Japan, više od 10 % stanovništva je starije od 85 godina i više. Oni su uspeli da zadrže da im koža u tim godinama bude bez bora.
Da bi se osigurala dobra količina HK u organizmu treba konzumirati namirnice bogate HK? Ili je važno osigurati da hrana sadrži hranljive materije za njeno formiranje?
Ali prvo, koja hrana sadrži sastojke koji podstiču svoju proizvodnju?
Pre nego što saznamo koja je hrana bogata HK, važno je da znamo kojom hranom stimulišemo proizvodnju supstance, tj. HK.
A šta su ovi nutrijenti? Vitamin C, vitamin E, bakar, selen, cink, sumpor i silicijum. Tu je i vitamin A, koji pomaže regeneraciji HK koja je pretrpela štetu.
Spisak hrane bogate hijaluronskom kiselinom (ili stimuliše proizvodnju)
Da vidimo koju hranu treba uključiti u svoju ishranu da bi dobili više HK u organizmu.
1. – Želatin
Bogat je HK, želatin ima prednost, koristi se kao dezert, a pri tome je dobar za kožu, nokte i kosu.
2. – Meso
Najveći izvor hijaluronske kiseline u ishrani su životinjski delovi koji sadrže puno hijaluronske kiseline (kožica, hrskavica, zglobovi …). Supe od kostiju i kožica pilećih, sadrže veliku količinu komponenti vezivnog tkiva i elastina. Dakle, sledeći put kad budete kuvali pileću supu, znajte da ćete organizmu obezbediti hijaluronsku kiselinu. Pileća supa se primenjuje i u lečenju prehlade i gripa, a jedno od objašnjenja o njenom dejstvu je da upravo hijaluronska kiselina omogućava stvaranje barijere kroz koju virusi i bakterije ne mogu prodreti u organizam.
3. – Jaja
Dakle, kao meso, jaja imaju sastav proteina samim tim i doprinose povećanju proizvodnje HK u ljudskom organizmu.
4. – Citrusi
Citrusi sadrže vitamin C, koji doprinosi sintezi proteina, koji se zatim pretvara u HK. Preporuka je da se jede tri do četiri puta dnevno.
5. – Bobice
Bobičavo voće kao što su jagode i kupine sadrže vitamin C i flavonoid, koji radeći zajedno, imaju antioksidantno dejstvo, tako da u borbi protiv slobodnih radikala i starenja organizma, što je glavni uzrok smanjenja nivoa HK u organizmu.  
6. – Lešnici, orasi i bademi
Pored toga što su dobar izvor vitamina E, koji je važan za formiranje HK, lešnici, orasi i bademi sadrže polinezasićene masne kiseline koje pomažu u održavanju vitalnosti kože. Preporuka je da se konzumira 1/3 šolje ovih namirnica dnevno.


7. – Ovas
Ovas je dobar izvor silicijuma, jednog od hranljivih materija potrebnih za formiranje HK.
8. – Paradajz, paprika i repa
Ova biljna grupa sadrži likopen, antioksidans, koji učestvuje u zaštiti kože od oštećenja, tj. sunčanja, tako što povećava nivo HK u telu.

9. – Tamno zeleno povrće
Tamno zeleno povrće kao što su: spanać, brokoli i kelj, sadrži velike količine vitamina C, koji su ,kao što smo već rekli, uključeni u stvaranje HK. Osim toga, njihova antioksidans uloga pruža zaštitu od slobodnih radikala, koji može oslabiti HK.
10. – Narandžasto povrće
Povrće narandžaste boje, kao: šargarepa, krompir, su izvor vitamina A, koji je u stanju da obnovi i regeneriše HK koja je oštećena.
11. – Soja
Sasvim je svejedno koji vid soje konzumirate: mleko, tofu sir, kotlete ili ljuspice. Činjenica je da svi oni imaju hormon genistein u svom sastavu, koji ubrzava stvaranje HK i blokira enzime koji promovišu starenje kože.

12. – Zeleni čaj
Kao jak antioksidans, zeleni čaj može zaštititi proteine prisutne u strukturi kože, posebno HK.
Razlog za pojavu ove činjenice je da čaj sprečava delovanje enzima koji razgrađuju HK.


13. – Beli luk
Beli luk sadrži sumpor, koji je neophodan za formiranje HK u ljudskom telu. Ali ne samo to, ima i taurin i alfa-lipoisku kiselinu, dva jedinjenja koja su u stanju da obnove vlakna HK koja su oštećena.
14. – Ostrige
Ostrige su izvor cinka, minerala, koji je neophodan za formiranje HK u ljudskom telu.
Kako zadržati hranjive materije iz hrane
Da bi dobro iskoristili hranljive sastojke u hrani koju konzumiramo, važno je obratiti pažnju na to kako su pripremljene, jer to može dovesti da su ove hranljive materije bukvalno izgubljene.
I bitno je pridržavati se taktike prilikom pripreme hrane, a to je: kuvanje na pari, kuvanje pod ljuskom, ne kuvati dugo, koristiti malo vode, pripremiti sve na niskim temperaturama, ne skladištiti hranu predugo u frižideru.

 

Dipl. inž. šumarstva Žana Spaić